Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Opoziția critică majorarea cu 20 de lei a burselor studențești: „E bătaie de joc”

22 feb. 2018,, 10:50   Politică
2944 1

Inițiativa Guvernului de a majora cu doar 5 la sută bursele pentru studenți a trezit nemulțumirea deputaților opoziției, informează Noi.md.

Reprezentanții PCRM au cerut să fie examinată în mod prioritar inițiativa lor cu privire la sporirea gradului de protecție socială a studenților. Potrivit lor, cuantumul minim al bursei trebuie să depășeacă valoarea minimului de existență pentru anul procedent. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat la Parlament încă vara trecută.

„Necesitatea acestui proiect este determinată de valoarea extrem de redusă a valorii bursei, care acoperă în prezent minimul de existență în proporție de 33 la sută, dar și de caracterul haotic al stabilirii cuantumului burselor”, a explicat șefa fracțiunii parlamentare a PCRM, Ina Șupac.

Președintele Comisiei cultură, educație și mass-media, Vladimir Hotineanu, a precizat însă că această chestiune ține de buget, respectiv nu poate fi votată fără ca Guvernul să identifice mai întîi sursele de finanțare.

„Dacă PCRM are bani, ar fi foarte frumos să fie majorate bursele din contul PCRM. Aveți foarte mare grijă de studenți”, a ironizat Hotineanu.


Răspunsul reprezentanților majorității parlamentare i-a revoltat și pe socialiști, care au precizat că Guvernul este obligat să execute ceea ce decide Parlamentul.

„Parlamentul nu este o anexă a Guvernului. Vă informez că pe site-ul Guvernului este subiectul care presupune majorarea burselor cu 20 de lei. Este bătaie de joc. Toți în campania electorală au propus majorarea burselor. Trebuie să găsim posibilități financiare pentru a majora bursele tinerilor. Guvernul demonstrează că ei sînt mari nacealnici”, a declarat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

În lipsa unui aviz pozitiv al Guvernului asupra proiectului privind majorarea burselor studențești, majoritatea parlamentară a refuzat să examineze propunerea în plen.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?