X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Opinii împărțite privind sistemul electoral mixt

1 feb. 2018,, 10:21   Politică
6449 0

Opinii împărțite privind sistemul electoral mixt.

În timp ce exponenții partidelor aflate la guvernare consideră că acesta oferă posibilitatea cetățenilor de a-și alege singuri deputații, unele partide de opoziție susțin că sistemul mixt este scăldat în autocrație. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a menționat că sistemul electoral mixt le oferă cetățenilor un grad mai mare de suveranitate pentru că aceștia își vor putea alege singuri deputații, dar nu vor depinde de decizia liderilor de partide. Referitor la delegația Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului) aflată în vizită de documentare la Chișinău, Sergiu Sîrbu a menționat că membrii delegației au venit să evalueze procedurile de ordin tehnic ale noului sistem electoral, dar nu să se expună pe marginea sistemului mixt în general. „Nu exclud că vor veni cu anumite recomandări de îmbunătățire și perfecționare a procedurilor tehnice și nu se vor mai expune în ceea ce privește oportunitatea. Chiar dacă ar putea fi anumite referințe la opinia din luna iunie anul trecut, schimbarea sistemului electoral este un fapt împlinit”, a spus deputatul.

Eugen Carpov, vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova, consideră că actualmente foarte important pentru Republica Moldova este să aibă instituții independente și puternice care să asigure tuturor participanților în procesul electoral drepturile în conformitate cu legislația.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a declarat la telefon în cadrul aceleiași emisiuni că socialiștii sînt nemulțumiți de faptul că pentru regiunea transnistreană și pentru diasporă au fost create prea puține circumscripții uninominale. „În premieră, cetățenii noștri din Transnistria vor avea delegații lor în Parlament, unde vocea lor o să se audă. Și diaspora, și minoritățile naționale vor avea reprezentanții lor în Parlament. De aceea, per general părerea mea este că cetățenii vor vedea beneficiile acestui sistem”, a declarat Vasile Bolea. În opinia lui, pe viitor, acest sistem electoral va trebui îmbunătățit.

Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a afirmat că în momentul în care sistemul electoral mixt este scăldat într-un grad mare de autocrație, atunci există probleme. În opinia lui, pentru ca PDM și PSRM să-și asigure o prezență mai mare în viitorul Parlament și să fie sigure că vor putea guverna, au fost de acord ca Republicii Moldova să i se închidă mai multe uși care erau întredeschise.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?