X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Opinie: Conferința de la München - cea mai slabă și cea mai mediocră din istorie

25 feb. 2018,, 09:08   Politică
6946 0

Conferința de Securitate de la München, care s-a desfășurat recent, a fost cea mai slabă și cea mai mediocră din întreaga istorie a desfășurării acestui eveniment.

Părerea în cauză a fost exprimată de Valeriu Ostalep, fostul ministru adjunct de Externe, director al Institutului pentru Studii Diplomatice, Politice și de Securitate din Moldova, într-un interviu pentru emisiunea "Mehanizm deistvia", de la canalul NTV Moldova, exprimîndu-și dezamăgirea față de conferința de la München, relatează Noi.md.

"Urmăresc îndeaproape această Conferință în fiecare an. Dar, în opinia mea și din cîte îmi amintesc, este cel mai slab eveniment de acest fel din întreaga istorie a desfășurării sale. În primul rînd, din partea SUA în acest an, practic, nu a fost prezent nimeni și nimic serios nu a fost pus în discuție. Pentru acei care sînt interesați de acest subiect și urmăresc, putem să concluziona că nimic deosebit de la Conferința de la München nu ne-a rămas în memorie, pentru că nu s-a spus nimic special. Am văzut declarația relativ standard, bună a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, dar nu am auzit nimic nou acolo. Am văzut discursul tradițional al președintelui ucrainean, dar nici aceasta nu a fost prin nimic memorabil. În ceea ce privește pozițiile unor lideri europeni, aproape că nu le-am auzit", a spus Valeriu Ostalep.

În opinia lui, Conferința de la München a arătat că acum liderii politici, principalii jucători din lume, se află la o răscruce și fie au ceva de spus, dar nu sînt pregătiți să facă acest lucru public, fie în multe cazuri, de fapt, iar asta așa și este, pur și simplu, nu au nimic de spus.

Referindu-se la relațiile dintre SUA și Rusia, inclusiv în Orientul Mijlociu, unde aceste state s-au încăierat cel mai mult, analistul politic a spus că, alături de noi, părțile se apropie de cîteva scenarii pozitive. "Sper sincer că vor rezolva acest lucru progresiv, mă refer la situația din Ucraina. Și există motive să credem că acest lucru este posibil. Deși există multe figuri cointeresate ca acest lucru să nu se întîmple", a menționat analistul politic.


Potrivit spuselor lui, totodată, nu au făcut progrese în Orientul Mijlociu nici Statele Unite ale Americii, nici Rusia, acesta fiind un fapt. Turcia încearcă, ca de obicei, în mod tradițional, să joace un rol absolut excepțional, un joc, și dacă putem vedea în Orientul Mijlociu anumite uniuni situaționale cu participarea Turciei, atunci nu ar trebui ca acestea să fie percepute ca poziție a acestei țări, deoarece mîine ar putea fi complet diferită.

Directorul Institutului pentru Studii Diplomatice, Politice și de Securitate din Moldova a subliniat că principala problemă, care nu a fost discutată la Conferința de la München, este aceea că există încercarea ca Siria să fie împărțită absolut nu așa cum i-ar aranja sau îi va aranja pe majoritatea jucătorilor. De aceea, spre regret, se așteaptă o serie de escaladări.

"Dar nu s-a spus nimic la Conferință despre acest lucru. Este vorba de situația cu kurzii, privind interesele Turciei în regiune, care vin în contradicție atît cu cele ale SUA, cît și cu cele ale Rusiei. Orientul Mijlociu și direcția siriană vor constitui subiectul acestei Conferințe și anul viitor, dar actuala Conferință de la München este cea mai mediocră conferință din ultimii ani", a subliniat Valeriu Ostalep.

El a menționat, de asemenea, că SUA începe să-și dea seama că și-au pierdut monopolul, iar în multe țări, în care erau percepute ca autoritate morală și ca un punct de referință, nu mai au parte de așa ceva.

"Putem observa un anumit tip de disidență în țările Europei Centrale, care aleg tot mai mult să se orienteze spre consolidarea intereselor lor naționale și tot mai puțin se orientează spre Bruxelles și Statele Unite ale Americii. Există diferite abordări în ceea ce privește securitatea, în ciuda întregii isterii antirusești. Ideea creării unei armate separate a UE, separate de NATO nu a apărut, de asemenea, din mare bucurie și dragoste, ci din cauza faptului că oamenii privesc în moduri diferite problema", a spus Valeriu Ostalep.

Analistul politic a ținut să sublinieze că ideea legată de securitate și frica permanentă de un posibil atac al Rusiei este relativ populară doar în Țările Baltice și în Polonia. "Ungurii, cehii, slovacii nu se tem. Germania și Austria nu s-au temut niciodată. Marea Britanie este ocupată cu propriile chestiuni. Oare NATO se va limita la cele trei State Baltice și România cu sistemul său de apărare antirachetă? Aliații lor tradiționali trec deja într-o altă categorie. Și vorbim mai mult despre ceea ce va fi discutat la Conferința de Securitate în următorii ani", a menționat el.

Valeriu Ostalep a subliniat, de asemenea, că acum în întreaga lume este așteptată data de 18 martie, mai exact întreaga lume urmărește, cine va fi premierul Rusiei, după alegerea președintelui. "Acest lucru va avea o anumită semnificație. După cum se așteptă, după aceasta va începe o intensificare foarte serioasă pe direcția Ucrainei și Moldovei. Acest lucru trebuie examinat doar la pachet", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?