Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Noi prevederi. Cine va decide acordarea pazei de stat demnitarilor

18 iun. 2019,, 11:20   Politică
4185 0

Serviciul de Protecție și Pază de Stat se va subordona președintelui. Prerogativa a fost preluată de la Guvern după ce deputații au votat un proiect de le lege în acest sens. Documentul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Potrivit inițiativei legislative, directorul Serviciului și adjunctul acestuia vor fi numiți și eliberați din funcție de șeful statului. Tot prin decret prezidențial va fi stabilită structura și limita personalului Serviciului. De asemenea, gradele speciale pentru șefii instituției vor fi conferite de președinte.

Autorii proiectului au explicat că, la 13 iunie 2008, Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) a trecut din subordinea șefului statului în subordinea Guvernului, astfel președintele fiind lipsit de dreptul de a decide acordarea protecției demnitarilor de stat, inclusiv, de a decide asupra sediilor de lucru, reședințelor și obiectelor care se află sub protecția SPPS.

„În opinia noastră, limitarea și reducerea substanțială a atribuțiilor președintelui în domeniul securității statului este absolut inacceptabilă, or șeful statului este organul oficial, care formal ocupă locul de vîrf în ierarhia instituțiilor statale antrenate în exercitarea suveranității. Funcția șefului statului nu poate fi una simbolică și formală”, afirmă autorii legii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?