X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mahu comentează demisia lui Pîrlog: Cred că a existat o presiune

20 feb. 2018,, 15:20   Politică
10974 1

Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, a demisionat, cel mai probabil, din cauza unor presiuni sau neînțelegeri cu actuala guvernare.

De această părere este fostul director al Direcției principale contraspionaj din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Ion Mahu. El a afirmat într-un interviu pentru Noi.md că, cel mai probabil, Pîrlog nu a fost lăsat să-și numească oamenii săi în funcțiile de adjuncți. Indiferent de motivele acestei demisii, Mahu și-a exprimat regretul că o instituție atît de importantă precum e SIS-ul a fost lăsată în voia sorții.

„Noi am așteptat să fie unele schimbări spre bine, SIS-ul să se apuce de lucru, să facă ordine în țară, să vadă care sînt dușmanii ce vor să ne distrugă țara, dar în loc am auzit că directorul instituției și-a dat demisia. Primul gînd care îmi vine nu e decît o presiune nebună din partea cuiva, poate că mai degrabă din afara țării. Posibil, dumnealui a vrut să-și pună oamenii lui, dar l-au impus să ia pe altcineva”, a comentat Mahu.

Analistul mai susține că din start așteptările față de Vitalie Pîrlog la șefia SIS-ului nu puteau fi mari, întrucît această numire a fost făcută pe criterii politice, și nu profesionale.

„Dumnealui nu a activat în domeniu. Tot timpul cînd sînt numite așa persoane, nu poți să te aștepți la lucruri bune, pentru că SIS-ul este o organizație specifică și necesită multe cunoștințe și în psihologie, și în mai multe domenii. Ca să devii un specialist bun, trebuie să trăiești o viață întreagă acolo. La noi se spune că peste tot sînt tehnocrați, dar nu este adevărat acest lucru”, a adăugat Mahu.


În opinia intervievatului, pe parcursul ultimilor ani, SIS-ul a fost distrus și duce, la ora actuală o lipsă acută de buni profesioniști. „Acolo este cîmp de lucru pentru zeci de ani, dar dacă o să fie perturbațiile astea așa, după două luni să plece directorul, nu știu la ce va duce asta. Cel mai rău e atunci cînd se fac comisii și reforme, mai ales în organele speciale. Pentru a pregăti un lucrător operativ, e nevoie de 7-10 ani. Încă atîția ani țara asta n-o să reziste”, a adăugat Mahu.

Intervievatul presupune că următorul director al SIS va fi numit, de asemenea, pe criterii politice. „O să fie iar o persoană politică care să apere interesele sau ale guvernării actuale, sau cele geopolitice”, a conchis Ion Mahu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?