Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Liberalii, deranjați de sintagma „limba rusă” din legile țării

23 ian. 2018,, 13:02   Politică
6670 15

Deputații liberali vor contesta la Curtea Constituțională prevederile legale care oferă limbii ruse statut de limbă de comunicare în Republica Moldova, notează Noi.md.

Ei cer Curții să declare neconstituționale cinci legi care prevăd limba rusă ca limbă de comunicare. Este vorba de Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești, Legea privind modul de publicare și intrare în vigoare a actelor oficiale, Legea cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale şi la statutul juridic al organizaţiilor lor, Regulamentul Parlamentului, precum și Codul jurisdicției constituționale.

„Corectăm acea omisiune care pe parcursul a peste 23 de ani nu s-a făcut. În dispozițiile tranzitorii ale Constituției se stabilește că comisiile parlamentare sînt obligate în timp de un an să examineze conformitatea legislației cu prevederile constituției, ceea ce nu s-a făcut în această perioadă. Această situația de utilizare paralelă a două limbi de stat creează o situație discriminatorie, întrucît toți cetățenii sînt egali în fața legii”, a declarat deputatul PL Ion Casian.

Sesizarea va fi depusă la Curtea Constituțională în zilele următoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?