X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Judecătorii care emit decizii ilegale, ținta unui nou proiect: „Vrem să rupem acest lanț vicios”

3 iul. 2020,, 13:30   Politică
4191 1

Judecătorii care se fac vinovați de condamnarea R.Moldova la CEDO vor putea fi acționați în judecată de către Ministerul Justiției, pentru a-i obliga să achite prejudiciile cauzate statului.

Un proiect de lege în acest sens a fost prezentat astăzi de ministrul Fadei Nagacevschi și aprobat la ședința Guvernului. Acțiunile în regres împotriva judecătorilor vor putea fi inițiate de Ministerul Justiției.

Dacă pînă acum acțiunea în regres putea fi inițiată doar în baza unei sentințe de condamnare, proiectul stabilește că și atragerea la răspundere disciplinară poate fi temei pentru acțiunea în regres.

„Sper să fie susținut acest proiect și în guvern, și la parlament, sper să rupem odată acest lanț vicios cînd R.Moldova îi sînt legate mîinile și nu putem acționa atunci cînd niște judecători obraznici iau decizii ilegale”, a menționat Fadei Nagacevschi.

Inițiativa a fost salutată de premierul Ion Chicu, care a amintit de dosarul Gemenii soldat cu condamnarea R.Moldova la CEDO și obligarea de a achita un prejudiciu de 70 de milioane de lei.


„Atunci Ministerul Justiției a inițiat proiectul de modificare a legii, astfel încît Moldova să-și cunoască eroii pentru care plătim la Curtea Europeană. Odată cu aprobarea acestui proiect, judecătorii, înainte de a încălca conștient legile R.Moldova, vor ști ce îi așteaptă pentru asemenea încălcări”, a menționat Chicu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?