X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Integritatea viitorilor deputați va fi controlată doar pentru ultimii trei ani

18 noi. 2018,, 16:45   Politică
2721 1

Pentru prima dată în practica sistemului electoral din Republica Moldova, candidații la funcțiile de deputați vor trebui să obțină de la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) certificate de integritate.

Aceste documente vor conține date privind averile nejustificate sau conflictele de interese constatate de ANI și rămase în vigoare în ultimii trei ani, scrie Moldova Curată. Avînd în vedere că în ultimii doi ani ANI practic nu a activat, vor fi luate în calcul doar actele de constatare emise începînd cu sfîrșitul anului 2015 și pînă la suspendarea activității CNI – iulie 2016.

Obligativitatea deținerii certificatelor de integritate este prevăzută în Legea integrității, intrată în vigoare în luna mai 2017. Aceste prevederi au fost transpuse și în Regulamentul cu privire la ordinea de eliberare a certificatelor de integritate, publicat în Monitorul Oficial la 2 noiembrie 2018.

Astfel, candidații la funcțiile de deputați vor putea fi verificați doar pentru perioada ultimilor trei ani, adică luînd în considerare actele de constatare rămase în vigoare, emise din decembrie 2015 și pînă în prezent. În iulie 2016 Comisia Națională de Integritate, devenită ANI, a intrat în proces de reformare și a suspendat efectuarea controalelor. După ce a reluat controalele, ANI are deocamdată un singur act de constatare rămas definitiv, după cum reiese de pe pagina oficială a Autorității. Reiese astfel că perioada reală pentru care se vor face verificările se restrînge la 7 - 8 luni, adică din decembrie 2015 pînă în iulie 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?