X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

În noul an Guvernul își propune modificări majore în sistemul judecătoresc

16 dec. 2019,, 12:14   Politică
31476 0

Pe parcursul anului viitor Guvernul urmează să întreprindă mai multe acțiuni privind reformarea sistemului judecătoresc din Republica Moldova. Cel puția așa prevede Planul de acțiuni pînă în 2023, aprobat recent, transmite NOI.md cu referire la bizlaw.md.

Astfel, pînă în luna martie urmează să fie întreprinse acțiuni privind ajustarea cadrului legal în vederea eficientizării activității de evaluare ordinară și extraordinară a judecătorilor, inclusiv prin prisma intereselor acestora. În acest mod, autoritățile își propun să curățe sistemul de oameni corupți și vulnerabili.

Totodată, competențele președinților de instanțe urmează să fie revizuite. O decizie în acest sens ar putea fi aprobată pînă în luna noiembrie 2020.

Mai mult, Guvernul își propune să facă o analiză a practicilor Consiliului Superior al Magistraturii de implementare a prevederilor legale în partea care vizează promovarea unui sistem bazat pe merit în procesul de selecție și promovare a judecătorilor. Studiul ar trebui să fie gata la sfîrșitul anului viitor, la fel ca și analiza privind funcționalitatea mecanismului de responsabilizare disciplinară a judecătorilor. Tot pînă în luna decembrie 2020, autoritățile urmează să analizeze activitatea Inspecțiie Judiciare și a sistemului de raspundere disciplinară a magistraților.

Planul aprobat mai stabilește că, condițiile de numire și promovare în funcțiile de magistrat urmează să fie analizate pînă în iunie 2021. După care autoritățile ar urma să propună soluții de remediere a problemelor identificate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?