X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În ce măsură a fost implementată Foaia de parcurs asumată de Guvern – experți

1 feb. 2018,, 11:20   Politică
4453 1

55 la sută dintre acțiunile prevăzute în Foaia de parcurs asumată de guvernare pentru perioada iulie-decembrie 2017 au fost realizate integral, comunică NOI.md.

Concluzia aparține experților Asociației ADEPT, ai Centrului de Resurse Juridice și ai celor de la „Expert-Grup”, care au monitorizat în ce măsură angajamentele asumate de autorități au fost realizate. Raportul arată că 43% dintre acțiunile din Foaia de parcurs nu au fost încă finalizate. Potrivit experților, această stagnare a fost cauzată de termenii prea ambițioși stabiliți de autorități și din cauza capacităților limitate ale instituțiilor de stat.

Cele mai bune rezultate au fost observate la capitolul guvernanță în sectorul financiar-bancar, a subliniat directorul executiv al „Expert-Grup”, Adrian Lupușor. În opinia lui, realizările în acest domeniu se datorează în mare parte presiunilor din partea partenerilor de dezvoltare, în special a Fondului Monetar Internațional. Mai puține progrese au fost sesizate în domeniul justiției și al combaterii corupției, cele nouă obiective propuse de Guvern nefiind duse pînă la capăt.

Potrivit directorului „Expert-Grup”, Foaia de parcurs asumată de Guvern nu au fost adaptată la agenda reală de reforme. „Nu este clară conexiunea foii de parcurs cu strategiile sectoriale și asta creează anumite confuzii. Unele acțiuni chiar contravin angajamentelor stipulate în unele strategii sectoriale. Acest instrument nu poate servi drept unul eficient de planificare. Prevedere Foii de parcurs țin de adoptarea unor acte normative, care, în realitate, sînt departe de termenul de reformă autentică”, a explicat Adrian Lupușor.

Impresia noastră a fost că Ministerul Justiției nu a fost plenar implicat în elaborarea acestei foi. Dintre cele 10 acțiuni monitorizate, doar una a fost realizată și acea cu rezerve, a remarcat Nadejda Hriptievschi, director de programe la Centrul de Resurse Juridice.


Experții au recomandat autorităților să facă mai multe claritate în dosarul fraudelor bancare. Ei au cerut informarea publicului asupra mersului anchetei și perspectivele recuperării banilor.

Menționăm că în iulie anul trecut, guvernarea a adoptat o foaie de parcurs care urma a fi realizată pînă la sfîrșitul anului 2017. Principalele obiective enunțate au fost: dezvoltarea bunei guvernări și a statului de drept, reforma administrației publice, combaterea corupției, dezvoltarea economică și asigurare unei economii de piață funcționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?