Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Igor Dodon nu va permite dictatura vreunui partid în viitorul Parlament

14 mar. 2019,, 18:10   Politică
3244 5

Președintele Igor Dodon consideră că este prea devreme să vorbim despre o criză politică în Moldova. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu publicat joi în ziarul rus „Izvestia”.

Șeful statului a declarat că săptămîna viitoare intenționează să convoace prima şedinţă a noului Parlament al Republicii Moldova.

„După aceasta, vor fi formate facțiunile, iar eu, în calitate de președinte, voi începe negocierile cu cele mai mari forțe politice parlamentare care au reușit să obțină mandate. Sper că în urma unor astfel de discuții, se va ajunge totuși la ceva. Dacă acest lucru nu se întîmplă, atunci trebuie să dizolvăm cît mai curînd Parlamentul și să desfăşurăm alegeri anticipate odată cu alegerile locale”, a spus Dodon.

În același timp, el a declarat că „nu acceptă categoric trecerea dictaturii de la o fracțiune la alta și crearea în acest fel a așa-numitei majorități parlamentare, după cum a fost ultima dată”.

„Nu voi permite dictatura vreunui partid. Atunci acesta a fost format din mai mult de 25 de deputați care au părăsit facțiunile lor şi au aderat la Partidul Democrat. Dacă voi vedea astfel de tentative, nu voi semna candidatul propus la funcția de prim-ministru care va fi înaintat de o asemenea majoritate. În acest caz, vom avea alegeri parlamentare anticipate”, a spus el, subliniind că „partidele ar trebui să aibă șansa de a purta negocieri după prima ședință a Parlamentului și de a lua o decizie”.

Vorbind despre relațiile cu Rusia, el a spus că „mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova pledează pentru prietenia cu Federația Rusă și pentru apărarea intereselor Republicii Moldova”.

„Avînd în vedere faptul că mai mulţi spoileri au luat circa 20% din flancul stîng, nivelul alegătorilor pro-Moldova, care susţin prietenia cu Rusia, este același care a fost prezentat în sondaje – de peste 50%. Dintre voturile acestora, peste 30% le-au obţinut socialiști, iar 15-20% au fost luate de spoilerii de diferit tip. Cei de dreapta s-au cam supărat, căci împreună cu unioniștii aveau mai multe voturi decît la alegerile anterioare. Dar raportul de forţe acum este cam la fel”, consideră Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?