X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Guvernul respinge inițiativa de interzicere a dublei cetățenii în cazul unor funcționari

16 ian. 2018,, 13:30   Politică
4870 8

Inițiativa legislativă a deputatului PSRM Vladimir Țurcan privind restricționarea deţinerii dublei cetăţenii de către funcționarii publici care au acces la secretul de stat a fost respinsă de Guvern, comunică NOI.md.

Documentul urmează a fi examinat la ședința de mîine a Executivului, avizul propus de Ministerul Justiției fiind unul negativ. Propunerea legislativă a lui Vladimir Țurcan vizează formularea unei rezerve la Convenţia europeană cu privire la cetăţenie, în scopul stabilirii restricţiei de deţinere a dublei cetăţenii de către unii deţinători ai funcţiilor publice care au acces la secretul de stat.

Ministerul Justiției a precizat că statul este obligat să respecte şi să execute cu bună credinţă tratatele internaţionale la care este parte, inclusiv Convenţia europeană cu privire la cetăţenie. Potrivit autorităților, impunerea unor restricții privind deținerea mai multor cetățenii este o încălcare a obligațiilor statului.

„Dispoziţiile art. 17 alin. (1) din Convenţie garantează cetăţenilor unui stat parte care posedă o altă cetăţenie aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi celorlalţi cetăţeni ai acelui stat. În opinia Guvernului, aplicarea prin legislaţia internă a unor restricţii cu privire la pluralitatea de cetăţenii pentru anumite categorii de cetăţeni reprezintă o încălcare a obligaţiilor ce revin statului în conformitate cu Convenţia europeană cu privire la cetăţenie”, se arată în argumentarea Ministerului Justiției.

Anterior, Curtea Constituțională a stabilit că interzicerea dublei cetățenii în cazul ofițerilor SIS și a altor categorii de funcționari publici este neconstituțională. Ulterior, Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege prin care a propus eliminarea restricțiilor cu privire la cetățenie din legislația națională. Documentul prevede excluderea din Legea privind Serviciul de Informații și Securitate a prevederilor conform cărora, pe perioada activității în SIS, angajații nu pot deține cetățenia altor state.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?