X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dosarul „Petrenco” la CEDO. Guvernul trebuie să se înțeleagă pe cale amiabilă cu reclamanții

12 mar. 2019,, 12:10   Politică
3154 3

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului Republicii Moldova la mijlocul lunii trecute, pe data de 25 februarie, cauza „Petrenco și alți 6 reclamanți versus Republica Moldova”.

Cauza se referă la reținerea, arestarea și detenția reclamanților în baza unor acuzații de tulburări în masă ca urmare a unei demonstrații pe care aceștia au organizat-o în fața sediului Procuraturii Generale în septembrie 2015.

Toți reclamanții au fost deținuți timp de patru luni și jumătate în penitenciarul nr. 13 și aproximativ pentru aceeași perioadă de timp s-au aflat în arest la domiciliu.

În perioada în care aceștia se aflau în arest la domiciliu, reclamanții au fost forțați să poarte brățări electronice, pe care trebuiau să le încarce la fiecare cinci ore.

Reclamanții s-au plîns la CtEDO cu privire la mai multe violări ale Convenției pentru Drepturile Omului.

Drept urmare, CtEDO a adresat părților întrebări legate de existența sau inexistența violărilor sub aspectele descrise în reclamanții.

Potrivit avocatului Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, „această cauză scoate în evidență probleme sistemice legate de condițiile de detenție în Penitenciarul nr. 13, legalitatea și temeinicia aplicării și prelungirii măsurilor preventive de arest, precum și limitarea dreptului la libertatea de întrunire prin aplicarea în calitate de măsură provizorie a interdicției de a merge în locuri unde se petrec acțiuni de proteste în masă. În premieră, în cazurile cu privire la Republica Moldova, Curtea formulează întrebări părților cu privire la legalitatea aplicării brățărilor electronice în contextul circumstanțelor acestui caz, în particular”.

Potrivit noii practici a CtEDO, președintele Secției a acordat părților un termen pînă la 30 mai 2019, pentru a decide dacă părțile reglementează sau nu cauza în mod amiabil.

De menționat că dosarul grupului „Petrenco” este examinat în cea de-a doua instanță. Pe data de 12 martie, a fost programată o ședință la Curtea de Apel Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?