Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dodon numește cele mai mari trei greșeli comise în 27 de ani de independență

22 aug. 2018,, 07:31   Politică
7064 6

La cei 27 de ani de independență statul Republica Moldova rămîne la fel de nehotărît în privința trecutului, prezentului și viitorului său, consideră președintele Igor Dodon.

Cu toate astea, oficialul și-a exprimat speranța că lecțiile dure ne va permite să avem o abordare mai cumpătată pe viitor.

În opinia lui, cele mai mari trei greșeli comise în cei 27 de ani de independență sînt la suprafață.

„Prima este provocarea unui război civil pe Nistru, care a cauzat victime umane, ură și fragmentarea teritorială a țării. A doua mare greșeală a fost renunțarea în mod absolut iresponsabil la patrimoniul economic enorm de bogat pe care l-am moștenit de la Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Prima guvernare incompetentă și ultranaționalistă a permis distrugerea uzinelor, fabricilor, colhozurilor, caselor de cultură, a complexelor zootehnice din țară, a livezilor. Au pus pe brînci agricultura, infrastructura sătească, potențialul de producție și export al țării. Încă de atunci, din acea perioadă dezastruoasă, țara nu își poate reveni. A treia mare greșeală este abandonarea de către guvernări și de către așa-numitele elite locale a identității noastre moldovenești. Ei au schimbat-o pe eticheta de romîni și au creat o confuzie în mintea generațiilor de tineri, iar ca urmare foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova sînt lipsiți de o conștiință națională autentică, le este atrofiat simțul patriotismului față de popor și țară, iar clasa politică nu are o doctrină politică statală de care să se conducă, indiferent cine este la guvernare”, a explicat Igor Dodon în cadrul unui interviu pentru tribuna.md.

La capitolul reușite, Igor Dodon a remarcat rezistența față de apelurile unioniste. „Nu am dat țara pe mîini străine și nu ne-am lăsat anexați, nu ne-am pierdut neutralitatea și statalitatea, nu am renunțat la religia creștin-ortodoxă în schimbul unor pseudovalori anti-familie și imorale. Totodată, deși am fost mereu supuși diferitor presiuni și sfidări din exterior, am reușit să păstrăm un echilibru în relațiile cu vecinii și partenerii noștri externi, am restabilit unele prietenii vechi, am creat altele noi. Ne-am impus ca stat suveran și independent pe harta relațiilor internaționale”, a punctat el.


Restabilirea păcii interetnice după conflictul transnistrean și cel găgăuz este un alt succes obținut în opinia lui Dodon.

„Pentru o țară care a trecut prin război, prin crize economice repetate, prin exod al populației și prin dezbinare politică și identitară continuă, consider că încă ne-am ținut bine. Au fost ani grei și sper că izbînzile noastre cele mai importante abia urmează”, a conchis Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?