Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Dodon ar putea fi tras la răspundere penală pentru neexecutarea obligațiilor sale

6 ian. 2018,, 10:15   Politică
7568 37

Curtea Constituțională va reitera adresarea făcută anterior către Parlament prin care a cerut să fie reglementată răspunderea, inclusiv penală, pentru neexecutarea obligațiunilor constituționale și a hotărîrilor Curții Constituționale.

Despre aceasta a anunțat vineri, 5 ianuarie, președintele Curții, Tudor Panţîru, în timp ce dădea citirii deciziei prin care se justifică stabilirea interimatului funcției de președinte al țării pentru semnarea decretului de promulgare a legii prin care s-au făcut modificări la Codul Audiovizualului, transmite IPN.

Tudor Panţîru l-a întrebat pe deputatul Sergiu Sîrbu, care a depus sesizarea la Curte, la ce etapă se află examinarea adresării instanței constituționale, menționînd că ping-pong-ul dintre Parlament și Președinție din ultima perioadă devine ridicol. „Există prevedere în Codul Penal pentru neexecutarea hotărîrilor curților ordinare. Care este problema că nu există prevedere pentru hotărîrile Curții Constituționale, care sînt numai puțin importante? Astfel de răspundere există practic în toată Europa, numai aici răspundere nu există și se permit jocurile acestea”, a remarcat Tudor Panţîru.

Deputatul Sergiu Sîrbu a răspuns că în Parlament există înregistrat un proiect de lege care ţine de amendarea Codului Penal, inclusiv la capitolul neexercitării unor atribuții constituționale de către unii demnitari publici. Potrivit deputatului, documentul se află la etapa de examinare în comisiile parlamentare și urmează să fie expertizat de către toate instituțiile statului vizate.

Președintele Igor Dodon a fost suspendat pentru a treia oară din funcție pentru încălcarea obligațiunilor constituționale de semnare a unor decrete prezidențiale. Interimatul se stabilește nu pentru o perioadă de timp, ci exclusiv pentru semnarea documentelor prevăzute.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?