X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Declarație: Rusia şi-a dat seama de importanța Transnistriei

20 feb. 2018,, 16:17   Politică
7832 4

Moscova şi-a dat seama de importanța Transnistriei în contextul politicii externe a Rusiei, pentru că aici Rusia are propriile sale interese și numai Transnistria este apărătorul lor prin existența sa”, susţine directorul Institutului pentru studii social-politice și dezvoltare regională, Igor Şornikov.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un interviu al său pentru presa transnistreană la subiectul influenţei alegerilor prezidenţiale ruse asupra Transnistriei, el a spus că, „în pofida tuturor afirmațiilor diplomației oficiale ruse privind recunoașterea integrității teritoriale a Republicii Moldova, Federația Rusă continuă să susțină Transnistria, iar în ultimii ani volumul acestei asistențe a crescut doar, iar percepția republicii în Rusia s-a schimbat semnificativ cu timpul”.

Expertul susţine că aceasta înseamnă că Transnistria este interesată „să păstreze continuitatea cursului de politică externă rusească”.

La rîndul său, fostul ministrul al Afacerilor Externe al regiunii, Vladimir Iastrebceak, consideră că, chiar dacă după alegerile prezidenţiale din 18 martie în Rusia va fi un alt şef de stat, „aceasta nu înseamnă că Federaţia Rusă se va întoarce imediat de la RMN, iar relațiile dintre cele două țări vor fi întrerupte”.

El avertizează că, „deși Rusia și Transnistria sînt strîns legate de o istorie, cultură și valori comune, le relații dintre cele două țări nu trebuie percepute ca ceva de la sine”.

„Este necesar să lucrăm, ca acestea să rămînă în continuare la fel. Și unul dintre pașii pe care îi poate face Transnistria în întîmpinarea Rusiei este participarea activă a locuitorilor republicii la alegerile prezidențiale din Rusia. Și chiar dacă viitorul Rusiei poate nu va depinde în cele din urmă de voturile transnistrenilor, dar aceste voturi va depinde de viitorul Rusiei în Transnistria, și poate chiar al Transnistriei în componenţa Federației Ruse în calitate de un subiect al federației”, a spus Iastrebceak.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?