X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Consfințirea cursului de integrare europeană în Constituție este populism – opinie

2 feb. 2018,, 12:40   Politică
4295 10

Intenția de a introduce în Constituție prevederea referitoare la cursul de integrare europeană a Republicii Moldova este populism curat și nu are niciun sens.

Această opinie a fost exprimată de către directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fostul viceministru de externe Valeriu Ostalep, la emisiunea „Problema principală cu Iulia Fiodorov” («Главный вопрос c Юлией Федоровой»), de la postul de televiziune NTV Moldova, care a comentat respectiva inițiativă legislativă a deputaților, susținută miercuri și de Guvern, relatează NOI.md.

„Putem scrie, desigur. Însă nu este clar ce se va schimba. În principiu, nimic”, a spus Ostalep. El a subliniat că integrarea europeană nu este un fel de vector extern.

„Aceasta nu este o direcție. Integrarea europeană este un set de standarde europene specifice, pe care trebuie să le implementăm aici. Nu este clar pe cine vizează acest articol din Constituție, pentru că eu am o astfel de întrebare: Dar ce se va întîmpla cu mine, care sînt împotriva integrării europene – mă vor pune la închisoare? Eu pot avea o opinie diferită? Probabil, da. Conform aceleiași Constituții. Și dacă pot avea o opinie diferită, acesta este pluralism. Atunci de ce l-ați pus în Constituție? Pentru ca eu să-l respect? Sînt de acord. Dar cum să-l respect? Ce anume ar trebui să fac ca cetățean ca să respect acest articol? Să vorbesc despre asta?”, a întrebat fostul viceministru de externe.

Vorbind despre soarta proiectului de lege privind efectuarea unor modificări corespunzătoare din Constituție, Ostalep a menționat că, cel mai probabil, documentul va fi votat în Parlament, doar că, în opinia lui, asta nu schimbă nimic.


„Eu numesc acest lucru populism. Nu văd sens în el. Dar dacă aș vedea că cineva realizează acest curs, chiar și fără Constituție, atunci da. Însă, cînd de integrarea europeană este responsabil Leancă, atunci nu-mi fac griji pentru acest curs”, a remarcat Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?