X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Concluziile miniștrilor de Externe ai UE despre situația din Moldova

26 feb. 2018,, 14:04   Politică
3692 0

Modificarea sistemului electoral din Republica Moldova sau mersul anchetei în dosarul „furtului miliardului” continuă să provoace îngrijorări oficialilor Uniunii Europene.

Mai mult, în cadrul unei noi runde de discuții la Bruxelles, miniștrii de Externe ai țărilor-membre ale UE au accentuat că guvernarea de la Chișinău trebuie să depună mai multe eforturi în lupta cu corupția, reamintind că reformarea minuțioasă a sistemului judiciar este crucială pentru restabilirea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

Printre subiectele abordate la ședința Consiliului Afacerilor Externe, care a avut loc pe 26 februarie la Bruxelles, s-a numărat și cel al alegerilor parlamentare ce vor avea loc la Chișinău la sfîrșitul anului 2018. „În ajunul viitoarelor alegeri, Consiliul își exprimă regretul că noua lege electorală nu abordează unele dintre recomandările esențiale ale avizului comun al Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și al OSCE/Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, reamintind că alegerile transparente, incluzive și credibile, atît la nivel central, cît și local, sînt de o importanță majoră. Consecințele noului sistem electoral ar trebui să fie monitorizate atent și îndeaproape în timpul procesului electoral, inclusiv în timpul campaniei, în ziua alegerilor și în perioada de după, în ceea ce privește impactul acestora asupra democrației în general și asupra sistemului multipartit în special”, se arată în concluziile reuniunii.

Totodată, oficialii europeni își exprimă îngrijorarea în legătură cu cazurile de urmărire penală împotriva unor avocați, judecători și oponenți politici și reamintesc despre necesitatea continuării reformelor din Justiție și lupta cu corupția, în urma cărora așteaptă rezultate concrete. Printre altele, se accentuează importanța implementării eficiente a legislației de prevenire a spălării banilor; crearea unui mecanism funcțional și eficient de înghețare, confiscare, gestionare și recuperare a activelor, precum și de identificare și înghețare a tranzacțiilor suspecte; asigurarea unui sistem funcțional de declarare și verificare a averii.

„Consiliul subliniază că eforturi reînnoite ar trebui să fie dedicate urgent unei lupte mai decisive cu corupția, cu rezultate tangibile, și că acestea ar trebui să fie însoțite de o reformă minuțioasă a sistemului judiciar, inclusiv a sistemului de urmărire penală. Acesta subliniază, de asemenea, că procesul de reformă ar trebui să includă investigarea aprofundată, imparțială și cuprinzătoare, dar și pedepsirea tuturor celor implicați în frauda bancară masivă expusă în 2014”, potrivit declarațiilor.


„O Justiție funcțională, independentă, imparțială, transparentă și responsabilă, o evidență dovedită a condamnărilor pentru corupție (în special corupția la nivel înalt) și respectarea statului de drept sînt elemente-cheie pentru restabilirea încrederii cetățenilor Republicii Moldova în instituțiile statului.”

În cadrul discuțiilor, miniștrii au mai vorbit despre pluralism și libertatea presei - „premisele unei societăți democratice”, îndemnînd Chișinăul să continue reformele ce vizează concentrarea proprietății mass-media și garantează libertatea și pluralismul presei. Totodată, autoritățile moldovenești sînt îndemnate să includă mai mult societatea civilă în procesul decizional.

Moldova s-a aflat pentru ultima dată în vizorul Consiliului Afacerilor Externe în februarie 2016, atunci cînd miniștrii de Externe ai UE au concluzionat că mai multe reforme trebuiau implementate pentru a satisface așteptările cetățenilor. „De atunci, autoritățile Republicii Moldova au adoptat mai multe inițiative legislative legate de acele reforme identificate drept priorități. Deși recunoaște pașii deja întreprinși, Consiliul subliniază că este esențial ca reformele începute în 2016 să continue și să fie puse în aplicare”, concluzionează oficialii la doi ani distanță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?