X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Anularea sistemului mixt de vot: a fost constituit un nou grup de inițiativă

11 feb. 2018,, 20:30   Politică
5399 3

Peste 800 de persoane au constituit astăzi un nou grup de inițiativă pentru organizarea unui referendum de anulare a sistemului mixt de vot.

Actele de înregistrare a grupului de inițiativă urmează să fie depuse la Comisia Electorală Centrală, pentru a putea începe selectarea semnăturilor. Dacă responsabilii de la CEC vor înregistra grupul de inițiativă, atunci acesta urmează să colecteze timp de 2-3 luni nu mai puțin de 200 de mii de semnături ale celor care optează pentru anularea sistemului mixt, adoptat în vara anului trecut.

Amintim că aceasta este cea de-a doua tentativă a unor reprezentanți ai societății civile de a iniția un referendum privind abrogarea sistemului mixt. CEC a respins în ianuarie curent cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului legislativ. Cei de la CEC au argumentat refuzul prin faptul că au fost admise mai multe încălcări la înregistrarea grupului de inițiativă. De asemenea, s-a invocat faptul că legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

Sistemul electoral mixt a fost votat pe 20 iulie 2017 și promulgat în aceeași zi de președinte.

Anterior, Curtea Constituțională a respins o sesizare a Partidului Liberal care a cerut anularea trecerii la sistemul de vot mixt. Totodată, Partidului Acțiune și Solidaritate a anunțat că intenționează să atace la Curtea Constituțională Hotărârea Guvernului privind formarea circumscripțiilor uninominale, notează radiochisinau.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?