Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Alegeri 2019. Cele 4 scenarii PDM privind noua guvernare

11 mar. 2019,, 10:10   Politică
4967 6

Blocul electoral ACUM DA PAS își menține poziția de a nu colabora cu niciunul dintre cele trei partide care au acces în noul Parlament, care a fost validat sîmbătă de Curtea Constituțională.

Totodată, Partidul Democrat are pregătite patru scenarii de formare a noii majorități legislative. Despre planurile formațiunilor au discutat deputații aleși Lilian Carp și Vladimir Cebotari în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Deputatul ales din partea blocului ACUM DA PAS Lilian Carp susține că angajamentele pe care și le-a asumat blocul ACUM în fața alegătorilor se vor reflecta în proiecte de legi pe care urmează să le propună pentru aprobare în Parlament. Deputatul ales spune că atunci se va vedea cine le va susține. Totodată, fracțiunea nu va colabora cu PDM, PSRM și Partidul „Șor” pentru a forma o alianță.

„Pentru a-și putea menține șansele în preluarea puterii în administrația publică locală, avînd în vedere că factorul administrativ a fost unul foarte important în aceste alegeri și urmează să fie la fel de important și la scrutinul prezidențial de anul viitor, deputatul consideră că mai degrabă va exista o alianță neformală dintre PDM și PSRM. În acest caz, ar putea fi ales un Guvern tehnocrat, propus de președintele țării, pe care l-ar putea vota democrații. Și acest Guvern dimineața va alerga la Bruxelles, iar seara la Moscova”, spune Lilian Carp.

Deputatul Partidului Democrat Vladimir Cebotari spune că PDM mizează, în primul rînd, pe o negociere cu blocul electoral ACUM. Dacă reprezentanții blocului nu vor accepta, al doilea scenariu este de a forma o coaliție mai extinsă cu Partidul Socialiștilor și cu blocul ACUM. În rîndul trei PDM ar putea forma o coaliție cu PSRM și dacă nici acest scenariu nu va fi posibil, atunci PDM „rămîne deschis ca platformă politică de discuții pentru oricare deputat care dorește să contribuie la formarea unei coaliții puternice de guvernare sănătoasă pentru oameni și pentru Moldova în următorii ani”.

„Noi am spus chiar în seara cînd au fost închise urnele de vot că nu acceptăm condiții și condiționalități cum nici nu punem. Noi avem flexibilitatea de a discuta și de a găsi compromisuri pe multe chestiuni în cadrul prevederilor legale, constituționale, într-o manieră democratică și transparentă. Abordările extremiste, populiste, anarhice cred că decad din start de pe orice masă de discuții”, a menționat Vladimir Cebotari.

Partidul Democrat și blocul electoral ACUM sînt următoarele două formațiuni care au obținut cele mai multe mandate în legislativ, după Partidul Socialiștilor. Astfel, PDM deține 30 de fotolii în Parlament, iar blocul ACUM – 26 din totalul de 101.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?