X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Locuitorii de pe soseaua Hîncești se tem să nu ajungă sub pămînt (VIDEO, FOTO)

16 dec. 2016,, 17:15   Capitala
19575 2
Жители Хынчештского шоссе боятся оказаться под землёй (ВИДЕО, ФОТО)
Foto: noi.md

Locatarii cîtorva case de pe soseaua Hîncești și strada Docuceaev le-au cerut autorităților capitalei să declare ilegală construcția unui bloc cu multe etaje din curtea lor.


Pe pereții caselor lor au apărut fisuri, iar pe terenul alocat pentru construcție există pericol de alunecări de pămînt. Echipa NOI.md s-a întîlnit cu locuitorii caselor, care au povestit despre construcția neautorizată a blocului cu 12 etaje nr. 60 G de pe soseaua Hîncești.

În zona afectată de demararea construcției s-au pomenit trei case particulare cu un etaj, o casă cu două etaje și un bloc cu nouă etaje. Mihail, care locuiește în una din aceste case, a relatat în detalii ce norme de construcție au fost încălcate deja la prima etapă.

„Sîntem categoric împotriva construcției blocului pe acest teren, deoarece antreprenorii încalcă toate normele. Ei au săpat șanțul practic lîngă blocul cu nouă etaje și au instalat un gard, cu toate că noi ne-am adresat în o mulțime de structuri cu rugămintea să nu o facă. Totodată, ei au început să bată în sol piloni și din această cauză sînt afectate casele din apropiere de pe strada Docuceaev și casa nr. 60A de pe soseaua Hîncești. De menționat că pilonii sînt din argilă. În ei se toarnă apă care acum va îngheța, iar la primăvară, cînd se va încălzi și vor apărea apele subterane, acești piloni se vor înmuia și blocul cu nouă etaje de lîngă șantier ar putea să se prăbușească”, se revoltă Mihail.

Potrivit locatarilor, principalul antreprenor al șantierului este compania „Chameleon LCA”, cu toate că anterior figura compania „Lucet Comerț”, afiliată fratelui lui Dorin Chirtoacă, Lucian. „Vă imaginați, ei deja au reușit să vîndă apartamentele de la primele două etaje ale blocului care se construiește în pofida oricăror legi! Iar prețurile nu sînt deloc mici – de la 700 de euro pentru un metru pătrat”, a menționat unul din localnici.

Locatara Nadejda Cortenco a povestit cum au reacționat reprezentanții structurilor abilitate la temerile oamenilor privind posibilitatea unor alunecări de teren. „Constructorii au trecut de «linia roșie»care nu poate fi depășită din motive de securitate pentru casele din apropiere pe teritoriul unde există pericol de alunecări. Am chemat specialiști de la Departamentul Situațiilor Excepționale, care ne-au spus să nu se facem griji, pentru că situația este sub control. Însă atunci cînd ne vom pomeni sub pămînt, cine ne va apăra?”, se întreabă Nadejda Cortenco.

Oamenii adunați pentru a discuta cu echipa de filmare NOI.md nu doresc decît respectarea normelor de construcție. „Compania a achiziționat aici un lot de teren cu suprafața de 10 ari și conform prevederilor codului de construcții R2, blocul nu poate fi mai înalt de 15 metri, adică cinci etaje. Însă ei ilegal, fără a coordona cu Consiliul Municipal, i-au atrubuit acestui obiect codul R6 (blocuri de locuit de înălțime sporită – red.). de asemenea, au fost încălcate normele privind distanța dintre obiectul aflat în construcție și casa din apropiere. Asemenea chestiuni trebuie puse la vot în Consiliul Municipal, însă «colegii» lor din Primărie au pus toate semnăturile și ștampilele necesare, iar în casele noastre acum nu putem lăsa copiii, pentru că totul se poate prăbuși în orice moment”, a spus Vasile, un alt locatar.

Oamenii intenționează să se adreseze cu o cerere colectivă în toate organele puterii locale. Petiția deja a fost semnată de 47 de locuitori, care sînt dispuși să lupte cu dezmățul care se produce în curtea lor prin toate metodele legale.

Predcizăm că în documentele referitoare la construcția blocului de pe soseaua Hîncești a apărut compania „Chameleon LCA”, cu toate că anterior figura compania „Lucet Comerț”, afiliată fratelui lui Dorin Chirtoacă, Lucian. Primarul general al capitalei a încercat să infirme informația despre legătura dintre rusa sa și conducerea companiei respective. Însă mai multe publicații au găsit documente care demonstrează că actele referitoare la construcția clădirilor și altor obiecte de infrastructură realizate de compania „Lucet Comerț” sînt semnate de Lucian Chirtoacă.

Recent NOI.md a informat că locuitorii caselor din apropierea șantierului de construcție de pe soseaua Hîncești s-au plîns de demararea construcției neautorizate. Reprezentanta locuitorilor nemulțumiți a încercat să includă această problemă pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău joi, 15 decembrie, însă liberalii au huiduit-o și nu i-au permis să vorbească.

Anterior companii de construcție afiliate Partidului Liberal de nenumărate ori au fost implicate în construcții ilegale. Unul din ultimile cazuri de acest fel este construcția blocului de locuit cu multe etaje de pe strada Andrei Doga, 32/2. Construcția este realizată de compania „D&D”, proprietarul căreia este deputatul liberal Iurie Dîrda. Clădirea este edificată în locul unde urma să fie amenajat un teren de sport. Locuitorii blocurilor din apropiere au încercat să blocheze acțiunile antreprenorului, iar CMC la scurt timp a introdus moratoriu la construcții. Însă compania a încălcat cu regularitate această interdicție.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?