X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ministerul Muncii respinge acuzaţiile Uniunii Pensionarilor

15 dec. 2016,, 16:00   Societate
3431 2
Минтруда считает необоснованными обвинения Союза пенсионеров
Foto: ipn.md

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei califică drept nefondate acuzaţiile Uniunii Pensionarilor referitoare la reforma sistemului de pensii.


Într-un comunicat al Ministerului se menţionează că reforma urmăreşte să asigure interdependenţa dintre contribuţiile la asigurările sociale şi mărimea pensiei, dar nu obligă pensionarii să se încadreze în cîmpul muncii, aşa cum speculează reprezentantul Uniunii Pensionarilor. Persoanele ajunse la vîrsta de pensionare pot activa benevol şi vor beneficia atît de salariul lunar, cît şi de pensie.

"Oamenii care au împlinit vîrsta de pensionare pot lucra în mod voluntar şi vor primi o pensie şi salariu", se arată în comunicat.

Potrivit Ministerului, formula actuală de calcul a pensiei pentru limită de vîrstă nu permite asigurarea unor venituri adecvate pensionarilor din Moldova, din acest motiv pensia medie în prezent este sub minimul de existenţă necesar unui beneficiar de pensie.

Sursele financiare pentru indexarea pensiilor sînt prevăzute în bugetul asigurărilor sociale.

Cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017 au fost propuse cu o creştere cu 1 434 575,4 mii de lei sau 9,6% faţă de suma aprobată pentru anul 2016. Prin urmare, la 1 aprilie 2017 pensiile vor putea fi majorate.

Ministerul a remarcat că primul pas în reforma sistemului de pensii este asigurarea funcţionalităţii sistemului de pensii de stat, după care vor fi create condiţii pentru constituirea fondurilor de pensii private.

Grupul de lucru pentru elaborarea conceptului de reformă a sistemului de pensii din Republica Moldova a fost instituit prin dispoziţia prim-ministrului Pavel Filip, în luna mai a anului curent. Din partea Uniunii Pensionarilor din Moldova nu a parvenit nicio solicitare de a fi membru al grupului de lucru.

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Uniunii Pensionarilor din Moldova s-a arătat indignat de reforma sistemului de pensii şi i-a îndemnat pe cetăţenii RM să participe la o acţiune de protest pe 16 decembrie la clădirea Guvernului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?