Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

CCM: De ce nu pot fi anulate alegerile prezidențiale

13 dec. 2016,, 17:20   Politică
4082 1

Foto: privesc.eu

Curtea Constituțională a respins astăzi cererea depusă de Maia Sandu cu privire la anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale, comunică NOI.md.


Membrii Curții au constatat că cererea de anulare a alegerilor trebuie însoțită de dovezi și nu poate fi bazată pe supoziții, deducții sau informații vehiculate în presă. Potrivit Curții, niciunul dintre argumentele expuse de membrii PAS nu demonstrează că alegerile ar fi fost fraudate.

Magistrații afirmă că cele circa 4000 de voturi care nu au putut fi exprimate la secțiile de vot din afara țării, din cauză că s-au terminat buletinele de vot, nu sînt în măsură să influențeze rezultatul final al scrutinului. „Avînd în vedere diferența de 67.488 de mii de voturi între cei doi concurenți electorali în al doilea tur de scrutin, cele 4.031 de voturi neexprimate nu sînt de natură să influențeze rezultatul final”, se arată în hotărîrea Curții.

Totodată, judecătorii au stabilit că nu ține de competența Curții de a aprecia dacă peste hotare trebuiau deschise mai multe sau mai puține secții de votare. Potrivit lor, această atribuție revine Guvernului, prin intermediul Ministerului de Externe. „CCM are competența numai de a constata dacă prin modul de organizare a alegerilor a fost sau nu atinsă substanța dreptului la vot, aspect care nu se constată în prezenta cauză”, se arată în hotărîre.

Potrivit Curții, legislația electorală urmează a fi revizuită pentru a înlătura lacunele înregistrate în cadrul acestui scrutin prezidențial. În acest sens, Curtea a formulat șase adrese către Parlament, în vederea modificării Codului electoral. Curtea a mai stabilit că trebuie clarificate și prevederile care se referă la examinarea contestațiilor electorale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?