X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Situaţia poate fi schimbată doar prin schimbarea clasei politice

13 dec. 2016,, 08:30   Politică
2085 1

Ситуацию в Молдове может изменить только смена политического класса
Foto: ziarulnational.md

Cel mai potrivit scenariu pentru depăşirea crizei economice din Moldova este înlăturarea actualilor politicieni din republică.


De această opinie sun experţii Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul", care luni au prezentat studiul "Operaţiunea Laundromat: analiza actorilor şi acţiunilor întreprinse".

Expertul Igor Munteanu a spus că actuala clasă politică admite spălările de bani în ţară, controlând organele competente , precum şi sistemul judecătoresc.

"Un scenariu pozitiv pentru ţară, deşi cel mai puţin probabil, este deschiderea dosarelor penale pe numele judecătorilor şi colaboratorilor Băncii Naţionale a Moldovei care au participat, direct sau indirect, la spălarea de bani. În caz contrar, Moldova va rămâne vulnerabilă pentru corupţie şi în permanentă criză politică, unde cei mai puternici actori îi vor înlătura pe cei mai slabi", consideră el.

Expertul Veaceslav Berbeca a văzut semnale de spălare de bani în Moldova încă în anul 2010, când Banca Naţională a efectuat nişte transferuri dubioase, conform unei hotărâri judecătoreşti. Iar organele competente nu au reuşit să clarifice exact cauzele acestor transferuri.

"Organele de stat ştiau că BNM participă la scheme de spălare a banilor, însă au considerat că nu trebuie să prevină aceste maşinaţii. Ele făceau trimitere la standard internaţionale, iar problema principal a devenit depistarea sursei de transfer ilegal al banilor. Pe de altă parte, însăşi BNM nu a considerat că aceste transferuri sunt ilegale, referindu-se la faptul că Centrul Naţional Anticorupţie nu au depistat sursa. Având în vedere că nu au fost întreprinse niciun fel de măsuri, în consecinţă s-a întâmplat şi furtul miliardului", a spus el.

Expertul Ion Tăbârţă este convins că actuala clasă politică din Moldova controlează organele de drept care trebuie să lupte cu corupţia. În acelaşi timp, în ţară există două tipuri de înţelegeri între politicieni şi organele abilitate. Prima: înţelegerea vertical, unde cei mai puternici lideri politici dictează jucătorilor mai puţin importanţi ce acţiuni să întreprindă. A doua: înţelegerea orizontală între lideri.

"Cel mai important este faptul că sub controlul politic se află întregul sistem al justiţiei. Acest lucru se observă şi în legile care se adoptă în ultimii zece ani în privinţa judecătorilor, precum lichidarea judecătoriilor economice. Iar astăzi guvernarea actual încearcă fără succes să reformeze sistemul judecătoresc conform standardelor europene şi să-şi menţină influenţa", a menţionat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?