X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Wi-Fi-ul care nu îți consumă bateria telefonului

12 dec. 2016,, 22:00   Externe
3064 0

Foto: freepick.com

Tehnologia Wi-Fi este grozavă, dar cînd stai prea mult pe telefon, vei observa că bateria are tendința să te lase cînd ți-e lumea mai dragă.


O echipă de ingineri din Statele Unite a reușit să creeze transmisiuni Wi-Fi care consumă de 10.000 de ori mai puțină energie decît metodele convenționale, astfel încît ai posibilitatea să folosești internetul pe telefon fără să sacrifici bateria telefonului. De asemenea, partea cea mai bună este că tehnologia poate fi implementată în generațiile actuale de smartphone-uri.

Tehnologia Wi-Fi nou creată la Universitatea din Washington a reușit să opereze la o viteză de 11 megabiți pe secundă. Nu e mult, momentan, dar inginerii lucrează la moduri în care să crească viteza, în vreme ce eficiența energetică rămîne aceeași.

Ce e cel mai important este că tehnologia de "Wi-Fi pasiv" poate fi folosită în lumea reală, dincolo de ușile laboratoarelor, avînd în vedere că se integrează simplu cu router-e și smartphone-uri de pe piață. Shyam Gollakota, membru al echipei, spune că "am dorit să vedem dacă putem efectua transmisii Wi-Fi fără să consumăm aproape deloc energie electrică. Asta reușește să facă Passive Wi-Fi, cu un consum de energie de 10.000 de ori mai mic decît în mod normal".

Sistemul propus de Wi-Fi lucrează în mod puțin diferit față de cel clasic. Astfel, acesta desparte semnalul analog de cel digital și retrogradează toate funcțiile analog RF către un singur dispozitiv conectat la o sursă de curent.

Acest dispozitiv generează semnalul Wi-Fi, folosind o serie de senzori, iar pachetele sînt reflectate și absorbite de un "întrerupător" digital, cunoscut ca dispozitivul Wi-Fi pasiv, acesta rulînd aproape cu 0 energie.

Wi-Fi-ul pasiv trimite informația către router sau către smartphone, iar dispozitivul tău o primește consumînd doar 15-60 microwați de putere, o valoare de 10.000 de ori mai mică decît cea necesară acum. În viața de zi cu zi, astfel de sisteme ar putea comunica cu telefoanele pe distanțe de pînă la 30 de metri.

Necesitatea unei astfel de tehnologii este relevată nu doar de telefoane, ci și de alte dispozitive inteligente. Mașina de spălat sau frigiderul ar putea deveni mult mai eficiente din punct de vedere energetic, dacă s-ar folosi de o astfel de tehnologie wireless.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?