X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Rusu, în dosarul Filat: Banii erau de la Shor (DOC)

10 dec. 2016,, 17:00   Politică
6447 5

Foto: deschide.md

Ion Rusu, naşul şi cumnatul lui Vlad Filat a enumerat mai bine de 10 companii offshore, fondate de apropiaţii săi, dar de facto - administrate de el în timp ce beneficiar al mijloacelor financiare era şi Vlad Filat.


Mărturiile au fost făcut în faţa magistraţilor de la Judecătoria Buiucani, chiar dacă anul trecut Rusu a declarat presei că el este beneficiarul afacerii Caravita și nu Vlad Filat.Redacţia Deschide.MD a obţinut sentinţa integrală a instanţei de fond - document pe care îl vom publica deocamdată fragmentat, după care vom lansa în spaţiul public toate cele 271 de pagini.

Din mărturiile făcute reiese că Rusu a mers la Vlad Filat cu ideea de a iniţia un proiect în agricultură, pe care el să-l administreze, iar Filat să-l finanţeze. Acest proiect urma să fie compania Caravita, de la Anenii Noi. În primăvara lui 2013, Rusu a i-a spus lui Filat că este nevoie de extinderea suprafeţelor agricole, dar pentru asta e nevoie de mai mulţi bani. Vlad Filat a spus că are soluţie şi atunci a organizat o întâlnire în trei: Rusu, Filat şi Ilan Shor, la care ultimul s-a oferit să asigure investiţiile necesare.

A urmat o întâlnire separată Shor - Rusu, la care s-a convenit că banii vor fi transferaţi prin contracte de împrumut între diferite companii ale ambilor participanţi la discuţie. Tot atunci, au făcut schimb de date ale companiilor care aveau să fie implicate în schemă, iar Shor i-ar fi dat asigurări că "banii pe care îi va transfera sunt curaţi".

Rusu mai povesteşte că pe parcursul colaborării sale cu Shor, ultimul niciodată nu şi-a onorat termenele contractuale. Ulterior, Shor "l-a pus în legătură" pe Rusu cu doi apropiaţi de-ai săi care aveau să se ocupe în continuare de aceste transferuri- Ilona Shor şi Sergiu Albot.

În toată perioada (primăvara lui 2013 - toamna lui 2014), Vlad Filat nu s-a interesat şi nu s-a implicat în procesul de transferuri, în schimb cunoaştea despre activitatea Caravita. Rusu mai spune că şi-a înregistrat toate companiile implicate în schemă pe numele copiilor şi a soţiei sale pentru că nu avea atâtea persoane de încredere, dar nici nu vroia sa le înregistreze pe toate doar pe numele lui.

Potrivit mărturiilor din dosar, Ion Rusu a declarat magistraţilor foarte clar că aceste companii lucrau sub Caravita, iar beneficiari erau el şi Vlad Filat. Aiciînsă vom aminti că în toamna lui 2015, acelaşi Rusu spunea că el este beneficiarul afacerii Caravita şi nu Vlad Filat.



Totodată Rusu a spus că nu cunoaştea ce înţelegeri între Shor şi Filat au stat la baza transferurilor de împrumut pe care le primeau companiilor administrate de el.

În acelaşi timp, Caravita luase de la BEM două credite în sumă totală de 50 de milioane de lei. Când au apărut scandalurile în presă legate de Caravita, Rusu i-a spus lui Shor că are nevoie de bani pentru a stinge aceste credite, iar ultimul i-a spus că îi va oferi suma prin intermediul companiilor cu care se lucrase şi până la acea vreme. Ţinem să amintim că scandalul "Caravita" a genera din dezvăluirile făcute de Veaceslav Ioniţă în luna septembrie 2014, iar în noiembrie, cele două credite de la BEM - spune Rusu, erau deja stinse cu banii primiţi de la Shor. De unde a luat Shor aceşti bani, nu ştie.

În toată această perioadă, Rusu a considerat că împrumuturile erau legale, deoarece se făceau prin contracte înregistrate de la BNM. Totodată el a povestit că banii au fost investiţi în tehnică, terenuri, cereale şi salarizarea a circa 300 de anagajaţi pe care îi avea Caravita.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie curent, Judecătoria Buiucani l-a condamnat la nouă ani de închisoare pe Vlad Filat pentru trafic de influență și corupere pasivă și decidea să-i confiște bunurile, pentru că, potrivit rechizitoriului, ar fi primit „personal sau prin intermediari" bunuri și servicii în valoare de aproape 39,6 de milioane de dolari (peste 795 de milioane de lei).

La Curtea de Apel, care a menținut pe 11 noiembrie curent termenele de arest pentru politician, această sumă aproape s-a înjumătățit, ajungând la 23,6 milioane de dolari (peste 472 de milioane de lei).

Publicăm mai jos mărturiile lui Ion Rusu, din dosarul lui Vlad Filat:



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?