Meșteșugul popular - o parte a culturii moldovenești

Meșteșugul popular - o parte a culturii moldovenești
Народные умельцы Молдовы
Foto: moldovenii.md

Creativitatea artiștilor populari din Moldova a luat naștere din relația strînsă a omului locului cu natura, pămîntul.


Pentru lucrările meșterilor populari moldoveni sînt caracteristice căutările creative, interesul față de cultura strămoșilor. Creativitatea lor își are sorgintea în cunoaștere profundă a esenței moldoveanului, născut de acest pămînt.

Meșterii noștri populari transpun cu măiestrie filozofia vieții, consecvența și originalitatea culturii tradiționale moldovenești.

Astăzi, lucrările de autor ale meșterilor populari din Moldova le sînt bine cunoscute atît locuitorilor, cît și oaspeților țării. Lucrările lor nu sînt numai suveniruri, ele constituie adevărata carte de vizită a meleagului nostru. Totodată, reprezentînd hainele naționale tradiționale, articolele de uz casnic, decorațiunile pentru interiorul casei. Din fericire, acum, peste tot în lume, există tendința de a reveni la tot ceea ce înseamnă național, tradițional, ecologic pur, astfel renașterea meșteșugurilor naționale în țara noastră fiind mai mult decît binevenită, ca de altfel, și faptul că în țara noastră sînt dinastii întregi de meșteri populari în diverse domenii și că interesul tinerilor pentru acestea sporește.

Adevăratele realizări ale reprezentanților școlii moldovenești de meșteri populari demonstrează că orientarea acestora spre studierea nivelului actual al artizanatului în țară, monitorizarea proceselor de dezvoltare a culturii populare tradiționale, în condițiile contemporaneității, perpetuarea experienței vechi de secole a strămoșilor în baza studierii exponatelor muzeistice, precum și perfecționarea nivelului măiestriei executării lucrărilor, realizînd adevărate opere de artă, aducînd astfel o contribuție importantă și consistentă întru prosperitatea patriei noastre.

În țară activează o mulțime de cercuri, cluburi, studiouri, organizații, inclusiv, Uniunea Meșterilor Populari din Moldova, de asemenea, astăzi în Moldova activează mulți meșteri populari independenți, în cele mai diverse domenii.

De o mare popularitate în rîndul locuitorilor și oaspeților republicii se bucură prezentările lucrărilor meșterilor populari, expozițiile personale și tematice, festivalurile, tîrgurile etc. În țară sînt expoziții permanente în incintele muzeelor, care nu duc lipsă, de asemenea, de vizitatori-admiratori ai măiestriei meșterilor populari. Practic, toate evenimentele legate de meșteșugurile populare și meșterii artizani sînt, în mod regulat, și destul de larg popularizate de sursele mass-media, atît din țară, cît și din străinătate.

Meșterii populari moldoveni creează obiecte frumoase, reprezentîndu-ne cu cinste atît în țară, cît și în străinătate, la diverse festivaluri, expoziții, forumuri, tîrguri etc. Creațiile lor sînt expuse în: România, Ucraina, Rusia, Canada, America, Germania, Franța, Italia, Israel, Polonia etc., în multe țări lucrările maeștrilor au fost procurate pentru colecțiile private și de stat.

Portalul nostru www.moldovenii.md, de asemenea, și-a propus ca scop, să sprijine meșteșugurile populare și meșterii populari, prezentînd date despre ei și familiarizînd cetățenii cu lucrările lor, dar, mai ales, oferind tuturor posibilitatea de a achiziționa lucrările lor de la magazinul online al site-ului. Totodată, conform planurilor de dezvoltare ale site-ului este preconizată deschiderea atelierelor meșteșugărești pentru toți doritorii, organizarea diferitor evenimente, inclusiv, a atelierelor de creație etc.

Lista meșterilor populari din Moldova puteți găsi aici.


Ați găsit eroarea în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu1 comentariu

Ştefan cel Mare 11 dec. 2016,, 22:37

Bai moldoveni plaha ne intreaba daca ca timofti am mai intilnit ?...gde miliard?

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

Întrebarea zilei Toate

load