X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sub rîul Prut a fost găsit un tunel de 4 etaje

9 dec. 2016,, 09:40   Externe
50821 4
Foto: ukrnato.info

Periodic, orașul Cernăuți continuă să uimească prin descoperiri interesante.


Una dintre acestea a fost găsită de către muncitorii de la Apă Canal Cernăuți - un tunel sub rîul Prut. Cele două turnuri de pe ambele maluri ale rîului, situate vizavi una față de alta, stau de mult timp acolo, de la începutul secolului trecut. Însă pe parcursul a mai multor ani acestea au fost pline cu apă, de aceea ce se făcea în interior, știau doar localnicii în vîrstă. În luna aprilie a acestui an, lucrătorii Apă Canal au pompat parțial apa.

Angajații ÎS Apă Canal Cernăuți au depistat în anul 2005 sub rîul Prut, care curge prin Cernăuți un tunel imens de origine necunoscută, pînă cînd.

Potrivit mass-media din Cernăuți, clădirea unicat are o înălțime cam de patru etaje, de 4-5 metri fiecare, două dintre care sînt pline cu apă. După evacuarea apei la 29 iulie scafandrii au reușit să intre la unul dintre etajele tunelului, care, potrivit lor, are 4 metri înălțime și 3 metri lățime, iar la fundul acestuia au descoperit o țeavă necunoscută.

Conducerea ÎS Apă Canal Cernăuți s-a adresat ambasadelor Austriei și României, cu rugămintea de a ajuta la identificarea documentelor, care ar permite reconstituirea istoriei Apă Canalului Cernăuți, în special, de a reface hărțile subterane ale sistemelor subterane de tratare a apei, a rețelelor de canalizare și a structurilor inginerești, care au fost construite încă pe timpul Austro-Ungariei și României.

Tunel descoperit se menține ermetic, deoarece în conformitate cu primele observații, apa din rîu nu pătrunde acolo. Scopul acestei construcții este necunoscut. Conform unei versiuni acesta este o un obiect strategic secret prin care a avut loc retragerea trupelor sovietice, menit de asemenea și pentru cazuri de dezastre naturale, tunelul putea fi folosit pentru evacuarea populației locale. Potrivit amintirilor locuitorii din zonă, în perioada sovietică, intrarea în tunel era păzită zi și noapte din ambele părți de militari înarmați, concluziile finale însă trebuie să le facă specialiști.

Pentru inspectarea tunelului au fost atrași scafandri de la Hidrocentrala Dnestrovsk. Localnicii au comunicat despre faptul unde este situat tunelul, însă pînă la studierea globală a localității despre probabilitatea existenței unei construcții de o asemenea anvergură au crezut foarte puțini.

În ciuda deficitului de mijloace Apă Canal intenționează sa continue studiul tunelului unic, ei intenționează să-l curețe complet de apă, murdărie și după lucrările corespunzătoare conform tehnicii de securitate să-l facă accesibil pentru turiști.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?