Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Lucinschi: Rusia se va abate de la sprijinul Transnistriei

7 dec. 2016,, 18:30   Societate
61225 15
Лучинский: Россия отойдёт от поддержки Приднестровья
Foto: moldova24.net

Interesul Rusiei pentru Transnistria ar putea dispărea în scurt timp.


Această tendință va putea fi urmărită nu numai pe harta Moldovei, dar și pe toate teritoriile spațiului post-sovietic, unde s-au format statele autoproclamate. Opinia aparține fostului președinte Petru Lucinschi și a fost exprimată în cadrul unui interviu oferit portalului ucrainean „Obozrevatel”, relatează NOI.md.

Cel de-al doilea președinte al Moldovei are unele rezerve față de susținerea pe termen lung a statului autoproclamat din stînga Nistrului de către Rusia și a citat experiența europeană în soluționarea problemelor similare. „Cred că Rusia se va abate de la ideea de a sprijini statele autoproclamate, fie că este vorba despre RPD, RPL (republicile autoproclamate în estul Ucrainei – nota red.), Transnistria, Abhazia sau altă țară. Mă îndoiesc că acest lucru poate dura atît de mult timp. Despre Transnistria, de exemplu, eu spun mereu: „Puteți să vă numiți chiar și regat”. Dacă vii în Germania, vezi că pe harta ei scrie „statul independent Bavaria”. Ei, și ce? Aici nimeni nu luptă din această cauză”, a declarat Lucinschi.

Totodată, ex-președintele a menționat că dreptul la soluționarea diferendurilor teritoriale trebuie oferit poporului. „Oamenii din republicile autoproclamate, inclusiv din Transnistria, trebuie să se decidă, să cîntărească. Mi se vorbește despre starea de spirit a locuitorilor acestor teritorii. Cea mai mare parte a populației crede că viața lor a devenit mult mai grea, uneori chiar insuportabilă. Dacă luăm RPD și RPL, se poate spune că, dacă tragerile vor înceta, autoritățile ucrainene vor ajunge la o înțelegere cu oamenii. Ele ar putea beneficia de un statut special, atunci forțele rusești se vor retrage de acolo”, rezultă din interviul oferit de Lucinschi publicației ucrainene.

Lucinschi, de asemenea, a declarat că problema republicilor autoproclamate „înrudește” Moldova cu Ucraina, și rezultatele alegerilor prezidențiale, cîștigate de fostul președinte al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, nu vor afecta relațiile bilaterale. „Țările noastre sînt atît de apropiate, atît de atașate una de alta. Este puțin probabil că rezultatul alegerilor va schimba ceva în acest sens. Avem aceleași problemă. Diferența, probabil, este numai în profunzimea acestor probleme. De aceea, sînt sigur, că în relațiile dintre Moldova și Ucraina totul va fi bine”, a conchis fostul președinte.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?