Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Sindicatele nu sînt de acord cu majorarea vîrstei de pensionare

7 dec. 2016,, 16:50   Societate
3105 1
Профсоюзы не согласны с повышением пенсионного возраста
Foto: sputnik.md

Sindicatele se arată îngrijorate și revoltate în legătură cu hotărîrea Guvernului referitoare la introducerea unui șir de modificări ce țin de plata pensiilor sociale.


Confederația Națională a Sindicatelor (CNSM) a expediat comisiilor parlamentare de profil sesizarea privind introducerea modificărilor care corespund intereselor cetățenilor și membrilor organizației, relatează NOI.md.

Confederația Sindicatelor a calificat modificările adoptate de Guvern drept „discriminatorii și în detrimentul marii majorități a cetățenilor țării. „Cele mai stringente prevederi, care preocupă sindicatele, se referă la majorarea vîrstei de pensionare și a stagiilor de cotizare, recalcularea pensiilor pentru persoanele care continuă să activeze în cîmpul muncii după stabilirea pensiei pentru limită de vîrstă, indexarea pensiilor, acordarea dreptului la stabilirea anticipată a pensiei pentru limită de vîrstă asiguraților și instituirea pensiei de bază pentru toți beneficiarii de pensii”, se arată în comunicatul de presă publicat de CNSM astăzi, 7 decembrie.

Discutarea chestiunii ce vizează reforma sistemului de pensii, care a provocat o rezonanță în societate, se solicitată să fie supusă reexaminării în cadrul comisiilor parlamentare, cu participarea reprezentanților CNSM. „Sindicatele se adresează comisiilor parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie; economie, buget și finanțe; juridice, numiri și imunități; administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice; drepturile omului și relații interetnice și politică externă și integrare europeană. În scopul neadmiterii producerii unei inechități inadmisibile pentru cetățenii Republicii Moldova, conducerea CNSM își va expune poziția referitoare la subiectul menționat și în cadrul ședințelor comisiilor parlamentare”, rezultă din textul documentului.

Precizăm că la ședința din 5 decembrie Guvernul a adoptat un pachet de modificări și completări la reforma sistemului de pensii, care prevede, în special, majorarea vîrstei de pensionare pînă la 62 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. De asemenea, se prevede sporirea ratei de înlocuire a pensiilor de la nivelul actual de 26 la sută pînă la 45 la sută, care, potrivit autorilor reformei, va asigura pensii apropiate nivelului salariului mediu lunar.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?