Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Avocatul lui Platon: Această decizie este ”de uz intern”

7 dec. 2016,, 12:15   Societate
4321 0
Адвокат Платона: Это решение - для «внутреннего пользования»
Foto: ukrinform.ua

Decizia privind ilegalitatea extrădării lui Veaceslav Platon autorităţilor Moldovei va avea impact doar asupra acelor structuri din Ucraina, care au fost implicate în această operaţiune.


Ea a fost adoptată în scop de ”uz intern” şi, mai curînd, nu se va aplica instanţelor de judecată şi structurilor de ordine din Moldova. Afirmația a fost rostită în cadrul unui interviu pentru NOI.md de către Denis Şkiptan, partener superior al firmei juridice „Pravovest” (Kiev), care apără interesele lui Platon în Ucraina.

Avocatul a explicat că decizia Curţii de Apel din Kiev (CAK) va influenţa asupra procesului de judecată în „cazul lui Platon”. „Această decizie semnifică că clientul lui a fost extrădat nelegitim (autorităţilor Moldovei – n.red.), iar faţă de organele de stat ale Ucrainei vor fi aplicate sancţiuni în legătură cu acest fapt. Ea este, să zicem, ”de uz intern”. Am dubii că aceasta va influenţa în vreun mod asupra returnării clientului meu în Ucraina”, a menţionat Denis Şkiptan.

La organele de stat cărora le pot fi aplicate penalităţi şi pe care le-a menţionat avocatul se referă Judecătoria raională Pecersk din Kiev, Procuratura Generală a Ucrainei (PGU) şi Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU). Despre ilegalitatea acţiunilor privind extrădarea clientului lor autorităţilor Moldovei avocaţii lui Platon au comunicat şi anterior, după care au înaintat contestaţii de nenumărate ori, dar ele au fost respinse.

Totuși, la 5 decembrie, CAK a calificat drept nelegitimă decizia Judecătoriei Raionale Pecersk privind extrădarea lui Platon şi a solicitat reexaminarea acestui dosar. Hotărîrea CAK nu poate fi atacată. Ea a fost, de asemenea, adresată Curţii de Apel Chişinău, care urmează să decidă dacă plasarea lui în arest preventiv nu contravine legislaţiei.

Amintim că Veaceslav Platon a fost dat în căutare internațională pe 25 iulie, în temeiul depoziţiilor primarului de Orhei, Ilan Şor. În seara aceleaşi zile s-a aflat despre reţinerea lui la Kiev de către forţele Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU). În noaptea spre 30 august el a fost extrădat Moldovei. După cum s-a aflat mai tîrziu, el a fost transportat în Moldova cu un avion charter.

După sosirea lui Platon la Chişinău, Judecătoria Buiucani a prelungit de trei ori mandatul lui de arest preventiv – la 1 şi 24 septembrie, precum şi la 22 octombrie. Avocaţii suspectului au atacat deciziile la Curtea de Apel Chişinău, iar aceasta a respins cererile.

Procurorii, la finele lunii noiembrie, au sechestrat bunurile lui Platon, acţiunile lui în companiile rezidente şi conturile bancare, în valoare de circa 700 mil. lei. Ei au transmis, de asemenea, materialele în judecată, după care au fost iniţiate audierile pe fond. Dacă vina omului de afaceri va fi demonstrată, conform legilor moldoveneşti, el riscă pînă la 15 ani privaţiune de libertate pentru fraudă şi 10 ani pentru spălare de bani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?