Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Diaspora a pierdut procesul și la Curtea de Apel

7 dec. 2016,, 10:35   Politică
5663 9

Foto: timpul.md

Curtea de Apel Chișinău a respins toate demersurile avocaților delegați de un grup de cetățeni moldoveni de peste hotare, cu privire încălcările semnalate în timpul alegerilor, comunică NOI.md.


Astfel, instanța a menținut în vigoare decizia Judecătoriei Centru, prin care au fost respinse acțiunile de chemare în judecată a CEC-ului. Avocații care se ocupă de acest caz, Eduard Digore și Veronica Mihailov, au precizat că vor ataca hotărîrea Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție.

„Completul de judecători al Curții de Apel (N. Simciuc, I. Cimpoi, V. Pruteanu), practic au preluat poziția adoptată de prima instanță și era vădită tendința de a grăbi lucrurile, respingînd toate demersurile avocaților. Am atras atenția completului de judecători asupra faptului că prima instanță a examinat superficial și neobiectiv acțiunile de chemare în judecată a reclamanților, că aceasta, deși le-a respins, a stabilit cu certitudine că la 14 secții de votare extrateritoriale, cetățenii nu și-au putut exercita dreptul la vot în legătură cu epuizarea buletinelor. Cu regret, completul de judecători nu a avut însă curajul sperat”, au declarat cei doi avocați.

Potrivit lor, în cadrul ședinței de judecată de la Curtea de Apel, și oponenții, și instanța au folosit același argument: dreptul la vot nu este absolut și statul are prerogativa de a stabili modul de organizare a alegerilor. „Dar oare pot normele Codului electoral cu valoare ierarhică inferioară să contravină art. 38 din Constituția R. Moldova? Am solicitat și insistat asupra aplicării directe a normelor superioare din Constituție și a Pactului Internațional cu privire la drepturile civile și politice”, au declarat avocații.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?