Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ceşuev: Reforma pensiilor nu este altceva decît o încercare „de a astupa breşele”

6 dec. 2016,, 13:45   Economie
5034 4
Чешуев: Пенсионная реформа – не более чем попытка «заткнуть дыры»
Foto: vedomosti.md

Reforma sistemului de pensii, promovată de Guvern în actuala ei variantă, nu va permite de a asigura schimbarea calitativă a situaţiei pentru ridicarea bunăstării pensionarilor.


Ea se realizează în scopul „de a astupa breşele” din bugetul de stat şi este impusă de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Analistul economic, „părintele privatizării cu bonuri”, Visarion Ceşuev, şi-a exprimat încrederea în acest fapt astăzi, 6 decembrie, în interviul pentru NOI.md.

Expertul a îndemnat să se acorde atenţie cîtorva aspecte ale reformei pensiilor, pe care Guvernul n-a găsit de cuviinţă să le precizeze. „Conform unor calcule, pentru reformarea sistemului de pensii sînt necesare circa 450-480 mil. lei. Totodată, nu sînt indicate sursele, de unde vor fi alocate aceste mijloace. Este doar vorba nu numai despre reformarea Casei Naţionale a Asigurărilor Sociale (CNAS), veniturile căreia din anul 2009 sînt în stagnare. În perioada anilor 2001-2009 la CNAS se atesta anual excedent bugetar şi puteau fi stabil indexate pensiile. În ultimii şapte ani însă această instituţie fixează doar deficit bugetar şi este necesar de a aloca subvenţii din buget pentru susţinerea funcţionării CNAS şi, prin urmare, pentru achitarea pensiilor”, a declarat Ceşuev.

El a opinat că la situaţia catastrofală din sistemul de pensii a dus ignoranţa autorităţilor la promovarea politicii economice. „Această manipulare ineptă a oportunităților existente pentru majorarea părţii de venituri atît a bugetului de stat, cît şi a CNAS, condiţionează deficitul permanent al fondului de pensii şi ne impune să umblăm cu mîna întinsă prin lume şi să cerem suport din afară. În ansamblu, eu tratez cu scepticism soluţiile propuse de Guvern. După părerea mea, este vorba despre o oarecare redistribuire a mijloacelor. Da, a apărut informaţia că plăţile sociale pentru unele categorii de populaţie, de regulă privilegiate, vor fi reduse. Este un moment echitabil, dar nu este cunoscut, în ce mod această iniţiativă va fi implementată”, a menţionat expertul în dialogul cu reporterul NOI.md.

“Deciziile nechibzuite, adoptate în ultimii şase ani pentru majorarea “cosmică” a pensiilor funcţionarilor de stat, judecătorilor şi altora au devenit o povară grea pentru restul pensionarilor. Despre ce putem vorbi, dacă judecătorii Curţii Constituţionale (CC) se pensionează deja la 50 de ani? Poate acesta rămîne neobservat, dar ei ar trebui să devină judecători ai CC doar la 60-65 de ani şi să dispună de o enormă experienţă de viaţă, o reputaţie ireproşabilă, dar lor li se creează condiţii de a se pensiona anticipat. În acelaşi timp, oamenii care au muncit toată viaţa la sat, duc o existenţă mizeră, primind o pensie de 800 de lei. Cu aceşti bani e greu să trăieşti măcar o săptămînă, nu o lună, cu atît mai mult, dacă trebuie să întreţii familia”, s-a indignat Ceşuev.

În opinia expertului, chiar şi majorarea pensiilor promisă de Guvern nu este de bun augur. “Imediat vor sălta tarifele şi preţurile la mărfurile de consum. Aceasta este consecinţa faptului că la noi politica economică este promovată la nivelul “astupării breşelor”, nu în rezultatul executării conştiente şi orientate a programului, confirmat de comunitatea ştiinţifică şi bazat pe realizările experienţei mondiale. Dar nu pe cele de acum, cînd FMI ne dictează condiţii, inclusiv reforma pensiilor. Ei spun despre o oarecare “economie a mijloacelor bugetului”, dar nu intră în amănunte, prin ce modalităţi se obţine această “economie”, cînd se majorează tarifele, cresc preţurile şi condiţiile de viaţă devin insuportabile. Se încearcă de a “înrobi” ţara noastră, transformînd-o definitiv într-o colonie proprie. Reforma pensiilor este doar una din manifestările acestui fapt”, a rezumat Visarion Ceşuev.

Precizăm, guvernul la şedinţa din 5 decembrie a adoptat un pachet de amendamente la reformarea sistemului de pensii, care prevăd, în particular, majorarea vîrstei de pensionare pînă la 62 de ani pentru femei şi pînă la 67 de ani pentru barbaţi. Se prevede, de asemenea, majorarea nivelului de substituire a pensiilor de la actualele 26% pînă la 45% ceea ce, în opinia autorilor reformei, va permite de a asigura plata pensiilor la nivelul apropiat de mărimea salariului mediu lunar.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?