X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Un veteran al războiului de pe Nistru – victimă a corupţiei “vamale” (VIDEO)

6 dec. 2016,, 11:45   Societate
4530 2
Ветеран войны на Днестре – жертва «таможенной» коррупции
Foto: ipn.md

Veteranul războiului de pe Nistru Nicolae Besedovschi, timp de 11 ani, luptă cu inactivitatea judecătorilor care acoperă corupţia în cadrul Serviciului Vamal (SV).


El a relatat că în anul 2005 a rămas fără mijlocul de transport pe care a încercat să-l aducă în ţară, pentru că a refuzat să-i dea vameşului mită în valoare de 1,8 mii de euro. În cadrul conferinţei de presă de astăzi, 6 decembrie, el s-a adresat autorităţilor, solicitînd să recunoască legal dreptul lui la automobilul care i-a fost confiscat în mod ilegal, comunică NOI.md.

Nicolae Besedovschi a explicat situaţia, al cărei ostatic este deja de 11 ani. “În anul 2005, la punctul de control vamal Cahul eu am încercat să vămuiesc un microbuz, pentru care mi s-a cerut mită. Suma solicitată era pe acele timpuri ireală pentru mine – 1800 de euro. După refuzul de a da mită, automobilul meu a fost transferat la parcarea de tehnică confiscată. Argumentul oficial al reprezentanţilor SV nu corespunde realităţii. Ei au declarat că automobilul a fost produs în anul 1994, nu în 1995, cum este indicat în documentele tehnice, iar conform legilor, mijloacele de transport cu o vechime mai mare de 10 ani nu pot fi introduse pe teritoriul Moldovei. Vameşii au insistat asupra acestei versiuni în toate instanţele de judecată, deşi aceasta este o minciună flagrantă”, a declarat el.

Veteranul războiului de pe Nistru a înaintat de nenumărate ori cereri împotriva angajaţilor SV şi a atacat deciziile instanţelor de judecată, care puneau la îndoială dreptul lui la automobil. „M-am adresat ÎS «Registru» şi Biroului Central Interpol, solicitîndu-le să confirme legalitatea introducerii mijlocului meu de transport în Moldova. De la «Registru» mi-au răspuns că nu există niciun fel de motive pentru interzicerea introducerii automobilului meu, iar Interpol a precizat că în baza lor de date anul producerii mijlocului meu de transport este indicat 1995, deci se permite să fie introdus în ţară în anul 2005 fără încălcarea legislaţiei. Judecătoriile primei instanţe au fost de partea mea, dar Curtea de Apel (CA) şi Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) au respins aceste decizii. Eu consider că prin aceste acţiuni CA şi CSJ încurajează actele de corupţie în rîndurile vameşilor”, a afirmat cu convingere Nicolae Besedovschi.

Cetăţeanul şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că la început judecătorii CSJ într-o componenţă au aprobat cererea examinată anterior de judecata primei instanţe, apoi însă, în altă componenţă, au respins-o. “Consider inadmisibil pentru sistemul judiciar, care se consideră european, ca una dintre cele mai influente instanţe să ia într-un singur caz două decizii absolut contradictorii. Şi mai mult sînt indignat de reacţia reprezentanţilor organelor puterii la care am apelat. Preşedintele Comisiei juridice a Parlamentului, Raisa Apolschi, a promis să efectueze expertiza juridică a cazului meu cu participarea deputaţilor, iar personal spicherul Andrian Candu a anulat în general audienţa convenită anterior”, a relatat veteranul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?