Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Președintele i-a cerut premierului Renzi să amîne

6 dec. 2016,, 09:20   Externe
1585 0
Președintele i-a cerut premierului Renzi să amîne
Foto: ren.tv

Italienii au respins schimbarea Constituţiei, iar Matteo Renzi va demisiona din funcţia de premier al Italiei.


Acesta a anunțat că va merge luni la preşedintele italian, Sergio Mattaerela, pentru a-şi depune mandatul. Italia intră astfel într-o perioadă de instabilitate politică, care ar putea să genereze un nou șoc la nivelul blocului comunitar, după cel generat de Brexit.

UPDATE 22.35: Premierul Matteo Renzi le-a mulţumit luni seară miniştrilor italieni pentru că au dovedit ”spirit de echipă” în timpul unei campanii controversate, care a dus la respingerea clară prin referendum a agendei de reforme constituţionale. Presa italiană relatează că premierul ar putea să respecte solicitarea formulată de preşedinte şi să rămînă la conducerea executivului pînă după ce legea bugetului este aprobată de Parlament.

UPDATE 21.40: Premierul italian Matteo Renzi a sosit luni seara la Quirinal, sediul președinției Italiei, pentru a-și prezenta demisia președintelui Sergio Mattarella. Președintele italian Sergio Mattarella i-a cerut luni seara premierului Matteo Renzi să-și amîne demisia pentru ca Parlamentul să poată adopta bugetul pentru 2017, informează Reuters și AFP.

UPDATE 11.00: Principalii indici bursieri europeni au deschis în scădere în urma rezultatului negativ al referendumului, care a dus la demisia premierului Matteo Renzi, dar au trecut rapid pe creştere. Evoluţia pozitivă a titlurilor din sectorul sănătăţii şi cel minier au compensat declinul titlurilor bancare italiene, relatează Reuters.

UPDATE 10.30: Euro se clatină în urma referendumului. Moneda a coborît la cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni în raport cu dolarul, în timpul tranzacțiilor de luni.

UPDATE ora 9.45: Italienii au respins în proporție de 59,11% reformele constituționale propuse de actuala guvernare, arată rezultatele finale ale referendumului, după centralizarea tuturor voturilor exprimate pe teritoriul naţional şi în diasporă. Tabăra ”DA” a înregistrat un eşec masiv, obținînd doar 40,89% din voturile exprimate. În urma acestui referendum, Italia este aproape de o criză politică. În acest context, jurnaliștii France Presse au relatat care sînt scenariile posibile în urma demisiei lui Matteo Renzi.

UPDATE ora 9:10. Cine a votat împotriva schimbării Constituției. Un institut de sondare a opiniei publice arată că cei mai mulți care s-au opus reformelor constituționale sînt tinerii cu vîrsta cuprinsă între 18 și 34 de ani (81%). Dintre persoanele cu vîrsta 35-54 de ani, 67% au votat „Nu”, în timp ce majoritatea votanților cu vîrsta peste 55 de ani (53%) au pus ștampila pe „Da”.

UPDATE ora 7:05. Potrivit ultimelor date, tabăra „Nu” a cîștigat cu aproape 65%. Prezența la vot a fost de 70%.

UPDATE 5 decembrie ora 5:45. Italienii au votat împotriva schimbării Constituţiei. Tabăra „Nu” a obţinut 54-58%, în timp ce tabăra „Da” a obţinut 42-46%, potrivit ultimelor exit-poll-uri. Estimările iniţiale arătau o victorie mai detaşată a celor care resping reformele constituţionale: 57-61%.

În urma înfrîngerii, premierul Matteo Renzi a anunțat că va demisiona în cursul zilei de luni. Unul din numele evehiculate pentru a-i lua locului este Pier Carlo Padoan, ministru de Finanţe în Guvernul lui Renzi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?