X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Activitatea antreprenorială în bază de patentă s-a prelungit

6 dec. 2016,, 08:30   Business
2720 1
Activitatea antreprenorială în bază de patentă s-a prelungit
Foto: bloknot-moldova.md

Guvernul a aprobat luni proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător.


Potrivit agenţiei, documentul urmează să fie examinat de Parlament.

Amendamentele propuse vizează prelungirea termenului de desfăşurare a două genuri de activitate, pentru încă doi ani, adică pînă la data de 31 decembrie 2018. Mai exact, este vorba de comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule şi comerţul cu produse alimentare şi mărfuri perisabile autohtone, cu condiţia respectării cerinţelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor.

Iniţial, desfăşurarea comerţului cu amănuntul de către titularii de patentă era permisă pînă la finele anului curent, fiind elaborat un concept privind impozitarea simplificată a persoanelor fizice care practică comerţul şi care nu sînt înregistrate în calitate de întreprinzător. Conceptul respectiv este promovat prin prisma amendamentelor propuse în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017. Trecerea la un nou mecanism de impozitare necesită, însă, o perioadă de tranziţie, ce ar permite actualilor posesori de patentă în comerţ, să se informeze despre particularităţile noului regim fiscal şi să conştientizeze oportunităţile mecanismului respectiv.

O altă prevedere ţine de indicarea expresă a locului permis pentru desfăşurarea comerţului, şi anume doar în cadrul pieţelor comerciale a căror funcţionare este reglementată de prevederile Legii cu privire la comerţ interior.

În declaraţiile pentru presă după şedinţa Guvernului, premierul Pavel Filip a subliniat că în acest mod, "Guvernul a venit în întîmpinarea antreprenorilor, care deocamdată nu sînt pregătiţi să activeze ca întreprinderi individuale".

"Ei au cerut prelungirea activităţii în bază de patentă pentru 10 ani, apoi pentru cinci ani, Am decis să prelungim această activitate pentru o perioadă de doi ani. Este o decizie de compromis, convenită cu deţinătorii de patente. În acelaşi timp, nu vor mai fi eliberate patente, acestea vor putea fi prelungite doar de către persoanele care deţin la data 31 decembrie 2016 patente valabile", a subliniat premierul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?