Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Referendum în Italia. Premierul Renzi demisionează

5 dec. 2016,, 09:00   Externe
1848 0
Referendum în Italia. Premierul Renzi demisionează
Foto: EPA

Italienii au respins schimbarea Constituţiei, iar Matteo Renzi va demisiona din funcţia de premier al Italiei.


Acesta a anunțat că va merge luni la preşedintele italian Sergio Mattaerela, pentru a-şi depune mandatul. Italia ar putea intra într-o criză politică, urmare a rezultatului referendumului, care ar putea să genereze un nou șoc la nivelul blocului comunitar, după Brexit.

UPDATE ora 7:05. Potrivit ultimelor date, tabăra „Nu” a cîștigat cu aproape 65%. Prezența la vot a fost de 70%.

UPDATE 5 decembrie ora 5:45. Italienii au votat împotriva schimbării Constituţiei. Tabăra „Nu” a obţinut 54-58%, în timp ce tabăra „Da” a obţinut 42-46%, potrivit ultimelor exit-poll-uri. Estimările iniţiale arătau o victorie mai detaşată a celor care resping reformele constituţionale: 57-61%.

Urmare a rezultatului referendumului, premierul Matteo Renzi va demisiona în cursul zilei de luni. Unul din numle evehiculate pentru a-i lua locului este Pier Carlo Padoan, ministru de Finanţe în Guvernul lui Renzi.

Matteo Renzi și-a exprimat duminică votul, fără să facă nicio declarație. Premierul italian, care ar putea să-și dea demisia în urma acestui referendum, a sosit la secție alături de soția sa.

Fostul premier Silvio Berlusconi a votat și el în cadrul acestui referendum, urmărit cu sufletul la gură de Uniunea Europeană. Acesta este împotriva reformelor constituționale propuse de Matteo Renzi.

„Cred că avem de purtat o bătălie importantă”, a spus Berlusconi. Fostul premier al Italiei a spus că plănuiește „să aștepte acasă rezultatul și, cine știe, să deschidă o sticlă de șampanie”.

50,7 milioane de italieni cu drept de vot sînt au fost așteptat duminică să îşi exprime poziţia privind reformele constituţionale propuse, care au avut ca scop îndepărtarea legislativului italian de un sistem bicameral perfect, în care puterea senatorilor şi a deputaţilor este aproximativ egală. Mai precis, reformele urmau să anuleze funcția legislativă a Senatului și să reducă numărul senatorilor de la 315 la 100, notează CNN.

Premierul Matteo Renzi a argumentat că o asemenea schimbare este necesară pentru a putea să-şi ducă la capăt planul de relansare a economiei italiene. În plus, el susține că un vot DA ar îmbunătăți funcționarea procesului legislativ.

Dezbaterile privind referendumul au divizat scena politică italiană, în ultimele luni. Între timp, o parte din alegătorii italieni se tem că schimbările constituţionale vor concentra mai multă putere politică în mîinile executivului, iar oponenţii politici nu s-au sfiit să-l numească autoritar sau dictator pe Matteo Renzi.

Referendum în Italia | Ultimele sondaje arătau o victorie a taberei NU

Ultimele sondaje publicate în urmă cu două săptămîni indicau un avans de şapte puncte procentuale pentru tabăra ”NU”. Între timp, casele de pariuri indică de asemenea o victorie pentru cei care se declară împotriva reformelor constituţionale propuse de Matteo Renzi.

Mai precis, sondajele privind referendumul din Italia arată că tabăra NU are un avans mic în fața taberei DA, de cel puțin 5% procente.

Nu este de mirare, astfel, că premierul Renzi îşi pune speranţele în cei patru milioane de alegători italieni din diasporă, care vor putea să voteze prin corespondenţă. Cu toate acestea, opozanţii politici au ameninţat că vor lansa o campanie pentru anularea voturilor prin corespondenţă, dacă acestea schimbă balanţa în favoarea taberei ”DA”. În prezent, există o dezbatere aprinsă cu privire la siguranţa votului prin corespondenţă, iar mulţi analişti susţin că acesta poate să fie fraudat cu uşurinţă.

Referendumul din Italia, urmărit cu sufletul la gură de UE

A treia cea mai mare economie din zona euro ar putea să fie zguduită de un blocaj politic şi de turbulenţe economice majore, dacă alegătorii italieni votează împotriva reformelor constituţionale şi forţează demisia premierului Matteo Renzi, care rămîne un aliat cheie al Angelei Merkel şi un lider dedicat proiectului european după Brexit.

Matteo Renzi a dus în ultimele zile cea mai grea luptă din întreaga sa carieră politică, în încercarea de a convinge publicul italian să voteze pentru reformele constituţionale, atacate intens de populiştii de la Mişcarea ”Cinci Stele”.

Pe larg, italienii sînt chemaţi la urne pentru a decide dacă vor să concentreze mai multă putere politică în mîinile executivului sau dacă resping reformele constituţionale pentru a păstra procesul democratic de control.

Premierul Matteo Renzi a promis că se va retrage de la conducerea executivului dacă alegătorii italieni resping reformele constituţionale. În acest sens, consultarea reprezintă un vot de încredere pentru actuala guvernare, care a eşuat pînă în acest moment în încercarea de relansare a economiei italiene.

Riscurile acestui referendum sînt ridicate, întrucît respingerea reformelor constituţionale ar putea să genereze un blocaj politic şi să aducă formaţiunile populiste şi eurosceptice mai aproape de putere.

“Toată lumea ne privește pentru că toți sînt conștienți că referendumul poate schimba rolul Italiei pe scena internațională, sînt convins de acest lucru”, a scris Renzi rețelele de socializare, în ultima zi a campaniei, adăugînd că “se joacă totul”.

Prim-ministrul italian susţine că agenda de reforme constituţionale îi va da mai multă putere de decizie şi va pune bazele unei guvernări stabile, într-o ţară care a schimbat 63 de executive şi 27 de prim-miniştri de la căderea dictaturii lui Benito Mussolini. În Italia, deciziile politice importante ajung deseori să se blocheze în încurcături birocratice.

Totodată, eşecul referendumului italian ar putea să fie interpretat drept un nou protest al electoratului occidental împotriva sistemului politic tradiţional, după votul pentru Brexit şi victoria lui Donald Trump.

Cel mai pesismit scenariu privind referendumul

În cazul în care tabăra NU va cîștiga, nu este clar cine îi va urma premierului italian, iar această incertitudine provoacă panică pe burse. Potrivit celor mai pesimiste scenarii, blocajul politic ar putea să ducă eventual la ridicarea unui executiv al Mişcării ”Cinci Stele” (M5S), care şi-ar promova platforma eurosceptică şi ar genera o nouă criză europeană după Brexit.

Totuşi, scenariul principal indică faptul că formaţiunile italiene tradiţionale vor pune baza unei coaliţii pentru a exclude de la guvernare M5S. Un asemenea executiv ar întîmpina noi obstacole şi nu ar reuşi să găsească soluţii pentru probleme omniprezente, precum corupţia şi lenta creştere economică.

Italia a fost puternic lovită de ambele valuri ale recesiunii economice din 2009 şi 2013. Matteo Renzi a urcat la putere în urmă cu doi ani, iar sub guvernarea sa au trecut mai multe reforme ale legislaţiei muncii, care au dus la o uşoară creştere economică. Însă, economia italiană se confruntă în continuare cu cea mai lentă creştere din zona euro.

Între timp, blocul comunitar se pregăteşte duminică de un nou şoc puternic după Brexit, care ar putea să fie dublat de victoria candidatului de extremă-dreapta în Austria.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?