Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

CSM se opune condițiilor noi de plată a pensiilor pentru judecători

3 dec. 2016,, 12:30   Societate
3094 4
CSM se opune condițiilor noi de plată a pensiilor pentru judecători
Foto: noi.md

Consiliul Superior al Magistraturii se opune conceputului de unificare a formulei de calcul a pensiei, propus de Ministerul Muncii în cadrul reformei sistemului de pensii, comunică Noi.md.


Astfel, membrii CSM critică prevedea ce se referă uniformizarea modalității de calcul a pensiilor pentru deputați, membri de Guvern, funcționari publici, aleși locali, judecători, procurori, precum și cea care se referă la excluderea ”stagiului special” din sistemul public de asigurări sociale. Deși autoritățile argumentează că acest lucru este necesar pentru reducerea inechităților din sistem, reprezentanții CSM au o altă opinie la acest subiect.

”Judecătorul pe lîngă profesionalism și reputația ireproșabilă, trebuie să posede o independență materială și un sentiment de siguranță, statul avînd obligaţia de a stabili remunerarea judecătorului, astfel încît aceasta să compenseze efortul şi responsabilitățile lui, ce derivă din funcțiile pe care le exercită. Statul asigură și garantează independența judecătorului, inclusiv și prin garanții sociale, fiind în corespundere cu normele internaționale”, se arată în avizul adoptat de CSM la acest proiect de lege.

Membrii CSM cer să fie excluse și modificările ce urmează a fi operate la Legea cu privire la statutul judecătorului și care prevăd că: „judecătorul are dreptul la pensie în condițiile Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat”.În redacția actuală a legii, se menționează că judecătorul care a atins vîrsta de 50 de ani şi are o vechime în muncă de cel puţin 20 de ani, are dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporţie de 55% din salariul mediu lunar.

Menționăm că scopul reformei propuse de autorități este de a asigura un sistem de pensii echitabil și stabil financiar. În prezent, funcționarii publici și alte categorii de beneficiari au o pensie egală cu 75 la sută din salariu, iar în cazul altor categorii se aplică un coeficient de 42 la sută.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?