X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Referendum riscant în Italia. Ce schimbări majore propune Matteo Renzi

2 dec. 2016,, 12:00   Externe
2243 0
Referendum riscant în Italia. Ce schimbări majore propune Matteo Renzi
Foto: realitatea.net

Italia se află în faţa unei mari provocări. Seful Guvernului italian, Matteo Renzi, se pregateste duminică pentru unul dintre cele mai importante teste ale fulgeratoarei sale cariere politice, cu un referendum constitutional al carui rezultat, nesigur, îi va decide în parte viitorul, scrie AFP, citat de Hotnews.


„Dacă pierd referendumul, voi abandona politica", spunea acum un an Renzi, de 41 de ani, ajuns la putere în februarie 2014 cu intentia declarata de a schimba aproape totul in Italia. De atunci, a facut un pas inapoi, recunosccand ca a fost o greseala sa personalizeze prea mult referendumul. Iar ultimele sondaje, a caror publicare este interzisa de doua saptamani, potrivit legilor in vigoare, dau un avans de 5 pana la 8 puncte pentru NU, cu un mare numar de alegator nedecisi.

De atunci, prim-ministrul incearca prin intermediul interviurilor, al mitingurilor si al discutiilor pe internet, sa convinga milioane de alegatori nedecisi de necesitatea DA-ului pentru reforma sa, care isi propune sa simplifice viata politica italiana care a cunoscut 60 de guverne din 1948.

"Cu DA, ne schimbam, cu NU, ramanem blocati", afirma acesta, din nordul in sudul tarii, la televiziuni si pe Facebook.

Reforma prevede o reducere drastica a puterii Senatului, care nu va mai vota pentru increderea guvernului, o limitare a puterilor regiunilor si desfiintarea unor provincii.

Dar marea parte a clasei politice, de la extrema stanga la extrema dreapta trecand pe la populistii de la Miscare 5 Stele si la Liga Nordului, partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi si chiar disidentii din PD cer sa se voteze NU.

Pe langa vointa comuna de a-l trimite pe Renzi "a casa", acasa la el, acestia cred ca reforma propusa, alaturi de o lege electorala care ofera o puternica majoritate, va concentra o putere prea mare pentru o tara unde traumele fascismului lasa inca urme adanci. Numerosi tineri italieni se pregatesc si ei sa voteze NU.

"Aceasta reforma mi se pare prea complicata si nu este facuta pentru noi", crede Federica Nicosia, 25 de ani, angajata unei cefenele. Incertitudinea in privinta rezultatului provoaca sudori reci in Europa si pe pietele financiare, unde exista temerea unei noi faze de instabilitate in a treia economie a Zonei Euro.

Presedintele amerrica Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel si presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker au cerut deschis un vor in favoarea referendumului. Populistii de la M5S si Liga Nordului spera insa, dupa Brexit si alegerea lui Donald Trump la Casa Alba, sa profite de valul de nemultumire. Aceste partide cer alegeri anticipate in cazul unei victorii a taberei NU. Doar presedintele italian Sergio Mattarella poate decide sa dizolve Parlamentul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?