Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova și China vor realiza noi proiecte investiționale

2 dec. 2016,, 11:00   Business
3534 1
Молдова и Китай расширят торговлю и реализуют новые инвестпроекты
Foto: mec.gov.md

Extinderea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză și inițierea unor noi proiecte de cooperare dintre mediul de afaceri din două state au fost discutate la Chișinău, în cadrul Forumului de afaceri moldo-chinez.


Evenimentul a întrunit 40 de companii naționale și 16 din China, relatează NOI.md cu referire la un comunicat al Ministerului Economiei.

În cadrul Forumului, viceministrul Economiei Vitalie Iurcu a accentuat că în ultima perioadă colaborarea comercial-economică dintre două state este una dinamică, care oferă noi posibilități pentru realizarea proiectelor investiționale bilaterale în mai multe domenii, în special sectorul energetic, infrastructură, IT, transporturi etc. „Organizarea unor asemenea reuniuni reprezintă o oportunitate foarte bună de a dezvolta relațiile noastre bilaterale, de extindere a domeniilor de colaborare reciproc avantajoasă”, a menționat Vitalie Iurcu.

La rîndul său, directorul adjunct al Departamentului de Afaceri Euroasiatice, Luo Weidong, a salutat organizarea acestor evenimente și s-a arătat optimist privind evoluția ascendentă a investițiilor chineze în economia Republicii Moldova.

În cadrul Forumului, reprezentanții celor 16 companii chineze, care reprezintă sectoarele de infrastructură, financiar-bancar, energetic, tehnologia informației și comunicațiilor, cercetare și dezvoltare în domeniul agroalimentar, inginerie și construcții, au fost familiarizați cu avantajele economice și posibilitățile investiționale ale zonelor economice libere și parcurilor industriale. Totodată, oportunitățile investiționale în eficiența energetică și potențialul energiei regenerabile din țara noastră, particularitățile sistemului fiscal și posibilitățile logistice din Republica Moldova. La rîndul său, reprezentanții celor 40 de companii din Republicii Moldova au avut posibilitatea să exploreze posibilitățile de parteneriat și de inițiere a proiectelor investiționale cu companiile chinezești în cadrul unei întrevederi în formatul B2B.

Forumul a fost organizat în cadrul celei de a VIII-a ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-chineze pentru colaborare comercial-economică, care se desfășoară în perioada 1-2 decembrie curent la Chișinău.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Populară Chineză, în ianuarie-august 2015, a înregistrat suma de 248,52 milioane USD, cu 4,5 la sută mai mare decît cea din perioada similară a anului trecut, deținînd astfel o pondere de 6,6% în comerțul total al Republicii Moldova în perioada de referință. Vinurile și strugurii, instrumentele optice, mobila reprezintă cea mai mare parte a exportului moldovenesc în Republica Populară Chineză, iar în structura importului predomină produsele chimice și articolele din metal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?