Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Asistenţa macrofinanciară pe care o va primi Moldova din partea UE

2 dec. 2016,, 10:04   Economie
2486 2
Какую макрофинансовую помощь Молдова получит от ЕС?
Foto: gov.md

Uniunea Europeană va aloca Moldovei în anul 2017 asistenţă macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane sub formă de grant, iar 60 de milioane – sub formă de credit, comunică NOI.md.


Anunnțul a fost făcut de prim-ministrul Pavel Filip, care a menţionat că asupra acestui fapt s-a convenit în cadrul vizitei sale la Bruxelles.

Premierul a specificat că partea moldovenească ar vrea ca componenta grantului din volumul total al asistenţei macrofinanciare a UE să fie mai mare. Însă, potrivit spuselor lui, Moldova a rămas unica ţară care beneficiază de asistenţă macrofinanciară din partea UE sub formă de granturi, deoarece celorlalte li se alocă doar sub formă de împrumuturi.

Şeful cabinetului de miniştri a spus, de asemenea, că în zilele apropiate Moldova va primi de la UE circa 45 mil. euro sub formă de susţinere directă a bugetului pentru anul curent. În afară de aceasta, aproximativ aceeaşi sumă şi în aceleaşi scopuri va fi alocată Moldovei pînă la finele anului 2016 de Banca Mondială.

Premierul a subliniat că finanţarea externă a Moldovei a fost deblocată după ce ţara a obţinut noul program de finanţare din partea Fondului Monetar Internaţional şi deja a primit în cadrul lui prima tranşă de asistenţă.

În acelaşi timp, premierul a amintit că, pentru semnarea noului acord cu FMI şi deblocarea finanţării externe, Guvernul Moldovei a executat un şir de angajamente concrete asumate faţă de Uniunea Europeană, Comisia Europeană şi FMI, realizînd Foaia de parcurs a reformelor prioritare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?