X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Guvernul a decis reformarea în 2017 a administrației publice

1 dec. 2016,, 15:25   Politică
3275 4
Guvernul a decis reformarea în 2017 a administrației publice
Foto: mold.su

Guvernul a adoptat Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind reforma administrației publice, elaborate de Cancelaria de Stat.


Planul prevede inclusiv optimizarea numărului și funcțiilor ministerelor și organelor subordonate. Pentru implementarea măsurilor se prevăd cheltuieli de cca 313 milioane de lei.

Conform prevederilor, Cancelaria de Stat, pînă în iunie 2017, va elabora şi va prezenta autorităţilor publice pentru aplicare o metodologie de calcul al indicatorilor de monitorizare a Strategiei privind reforma administraţiei publice.

Chestiunea-cheie a planului – optimizarea numărului și funcțiilor ministerelor și organelor subordonate, urmează a fi realizată pînă în ianuarie 2017, începînd cu revizuirea atribuțiilor Guvernului expuse în Legea cu privire la Guvern și cu implementarea lor pînă în decembrie 2017.

Pînă în noiembrie 2017 este prevăzută repartizarea optimă (fără concretizare) a competențelor între autoritățile administrației publice centrale și autoritățile publice locale, precum și elaborarea și implementarea politicilor publice sectoriale în domeniile pasibile descentralizări.

Pentru perioada mai-noiembrie 2017 este prevăzută organizarea reformei administrative-teritoriale a Republicii Moldova, prin consolidarea capacităților instituționale și profesionale la nivelul autorităților publice locale pentru implementarea eficientă a politicilor publice de administrare doar a resurselor funciare (atribuirea terenurilor, gestionarea terenurilor proprietate comună, gestionarea modului de folosință a terenurilor, procedurile de expropriere pentru utilitate publică ș.a.).

Se propune instituirea în ianuarie 2017 a unei noi structuri de control – Corpul de control al Prim-ministrului, în care vor activa cinci unități de personal.

Pînă la sfîrșitul anului curent se prevede revitalizarea sistemului de planificare, monitorizare și raportare la nivelul Guvernului și la nivel instituțional.

Rolul principal în calitate de promotor și executor al multor măsuri din Plan sînt atribuite Cancelariei de Stat.

De menționat că multe dintre măsurile incluse în Plan sînt expuse evaziv, gen – promovarea aplicării, creșterea gradului de profesionalism, fortificarea capacităților, revizuirea, revitalizarea și ajustarea la condiții și necesități.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?