X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

CSAT din România a aprobat planul de acţiuni pentru cooperarea cu RM

30 noi. 2016,, 08:45   Politică
1834 1
Foto: moldnews.md

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din România a aprobat Planul de acţiuni pentru cooperarea cu Republica Moldova.


Potrivit agenţiei cu referire la presa romînească, planul cuprinde măsuri complexe pe termen mediu şi lung.

"Am spus în septembrie şi reiterez şi acum faptul că este extrem de importantă relaţia cu Republica Moldova, care trebuie să devină mai bună, mai pragmatică şi mai previzibilă. Obiectivul nostru strategic, aşa cum este reflectat în acest plan, este integrarea europeană a Republicii Moldova. Aceasta înseamnă susţinerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană şi a conectării proeuropene a Chişinăului, cu instituţii puternice, o democraţie solidă, proces în care România poate şi trebuie să joace rolul principal", a spus Preşedintele romîn Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT.

Potrivit lui, efortul Romîniei va fi sistematizat şi concentrat instituţional, astfel încît rezultatele să fie concrete şi palpabile pentru cetăţenii Republicii Moldova. Pentru implementarea planului de acţiune va fi creat un grup de lucru interinstituţional, sub coordonarea Administraţiei Prezidenţiale, care va începe să lucreze în cel mai scurt timp.

Referindu-se la Planul de acţiuni aprobat, el a remarcat că "acesta a fost aprobat reieşind din situaţia reală şi în contextul european dificil, inclusiv ultimele evenimente din Moldova".

"Unirea dintre România şi Republica Moldova va fi abordată de strategie, dar nu în termenii de campanie electorală, care urmează pe ambele maluri ale Prutului. Republica Moldova este o temă foarte importantă pentru noi, care mă interesează foarte mult. Discuţia despre o eventuală unire se va trata în strategia pe care o vom discuta în CSAT la sfîrşitul anului", a declarat Iohannis.

Întrebat dacă va condiţiona sprijinul oferit de România în implementarea anumitor reforme, Iohannis a răspuns că nu vrea să desfăşoare "o politică de constrîngere privind aplicarea anumitor măsuri".

"Vrem să sprijinim Moldova şi pe moldoveni, dar fără anumite condiţionări nedeclarate. Ne aşteptăm ca Moldova să continue modernizarea, să implementeze reforme substanţiale cu rezultate bune în foarte multe domenii, dar nu pentru a satisface vreo dorinţă a Romîniei, dar pentru a face Moldova mai solidă", a adăugat preşedintele Romîniei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?