X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Chirilă: UE va continua să coopereze, inclusiv cu dl Dodon

28 noi. 2016,, 16:47   Politică
2072 3

Foto: noi.md

Victoria lui Igor Dodon la alegeri nu va influența în niciun fel atitudinea partenerilor europeni față de Republica Moldova, opinează directorul Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, citat de NOI.md.

Potrivit lui Victor Chirilă, în ciuda declarațiilor contradictorii făcute de fostul lider PSRM cu privire la parteneriatul Moldovei cu UE, liderii Uniunii rămîn deschiși pentru cooperare.

„Cred că Uniunea Europeană va continua să colaboreze, inclusiv cu dl Dodon, va arăta deschidere pentru el în speranța că se va comporta rațional și nu va întreprinde acțiuni negîndite – aceasta este, cred eu, atitudinea pe care vor avea-o partenerii noștri din UE. Dar vom vedea ce se va întîmpla totuşi. Totul depinde de dl Dodon, de ce vrea să obțină. Vrea să unească țara? Vrea să fie un președinte care contribuie la prosperarea țării? Sau pur și simplu va adînci acele dezbinări care există, și politice și sociale?”, a menționat analistul politic într-un interviu pentru Europa Liberă.

Analistul nu exclude că vizita premierului Pavel Filip la Bruxelles în aceste zile are legătură cu rezultatele alegerilor prezidențiale, avînd scopul de a-i asigura pe partenerii occidentali că parcursul european al țării nu va fi abandonat. Întrebat cum vede cooperarea dintre președinte și guvernare în condițiile în care Igor Dodon are alte viziuni politice, iar guvernarea a pierdut suportul popular, Victor Chirilă a remarcat că este puțin probabil să se schimbe ceva pînă la alegerile parlamentare din 2018.

„Cred că această guvernare are cea mai solidă majoritate parlamentară și noi știm de ce: nu avem o competiție în politica reală în Parlament, și nici în afara Parlamentului. Această coaliție este consolidată prin frică, desigur, și prin șantaj, și prin alte instrumente pe care noi doar le bănuim. Deci are un puternic suport politic în Parlament, care nu se va schimba pînă în anul 2018 sau cel puțin pînă atunci cînd cel care decide soarta Republicii Moldova acum nu va alege să meargă la alegeri anticipate. Actuala alianță se simte foarte bine, guvernarea se simte foarte bine, nu se teme de dl Dodon. Cu siguranță, dl Dodon, pînă la următoarele alegeri, va face politica PSRM, va încerca să-și consolideze pozițiile, astfel încît să poată să-și întărească situația în viitorul parlament”, a relatat Victor Chirilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?