Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Moldova va începe să exporte produse lactate pe piaţa UE după anul 2018

24 noi. 2016,, 17:07   Economie
2857 2
Молдова начнет поставлять молочные продукты на рынки ЕС к 2018 году
Foto: noi.md

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a expediat o cerere la Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), prin care solicită ca în 2018 Organizaţia să trimită o misiune pentru auditul calităţii laptelui şi produselor lactate din Moldova.


Anunțul a fost făcut joi de către directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, la conferinţa ştiinţifico-practică "Situaţia actuală în domeniul producerii şi procesării laptelui crud în Republica Moldova".

El a spus că, dacă fermele şi întreprinderile din ţară care se ocupă de producerea lactatelor vor susţine cu succes auditul, atunci producţia moldovenească va avea acces pe pieţele UE.

"În acest an a fost auditată Direcţia generală sănătate şi siguranţa alimentară de pe lîngă Comisia Europeană (DG SANTE), iar experţii au făcut recomandări pe marginea problemelor depistate", a spus Gaberi.

Potrivit lui, structurile responsabile din Moldova au elaborat un plan de acţiuni, pentru ca la sfîrşitul anului 2017 producerea de lapte şi lactate să fie ajustată la standardele europene.

"Pentru a asigura necesităţile interne ale populaţiei şi posibilitatea de a exporta produse lactate, este necesar să fie desfăşurată o activitate serioasă la toate cele 667 de centre de colectare a laptelui şi la cele 29 de întreprinderi de prelucrare a acestuia", consideră Gaberi.

Directorul ANSA a spus că în curînd Laboratorul de control al calităţii laptelui şi produselor lactate va primi acreditare internaţională, iar acest lucru va permite să fie verificată nu doar producţia naţională, dar şi cea importată.

Potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Lapte, populaţia Moldovei consumă anual circa 520 de mii de tone de lapte, ceea ce echivalează aproape cu volumul de producere internă. Producătorii naţionali însă nu au capacităţi de a concura cu exportul ucrainean. La sfîrşitul lunii aprilie, Guvernul Moldovei a introdus temporar cote la importul de produse lactate din Ucraina pînă la sfîrşitul anului.

În anul 2015, în Moldova au fost produse 111 mii de tone de produse lactate, dintre care 40 de mii de tone de lapte şi smîntînă, 32 de mii de tone de produse lacto-acide, 4 mii de tone de unt, 16 mii de tone de îngheţată, 11 mii de tone de brînză şi 17 mii de tone de alte produse lactate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?