Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Slusari, despre colapsul proeuropenismului în Moldova

22 noi. 2016,, 12:20   Societate
5845 7

Слусарь – о крахе проевропеизма в Молдове
Foto: infotag.md

Pînă la următoarele alegeri parlamentare din 2018, din țară vor pleca mulți oameni cu aspirații proeuropene, iar tendințele eurosceptice vor spori.


Acest lucru va duce la discreditarea ideii de integrare europeană, provocate de actualul parlament și guvern. Opinia a fost expusă în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de către vicepreședintele Partidului „Platforma DA” Alexandru Slusari, citat de NOI.md.

Alexandru Slusari s-a arătat convins că pretinsele forțe proeuropene din Parlament urmăresc doar interesele personale și ar trebui să plece. „Dacă vom lăsa totul așa cum este, dacă nu vom insista pe alegeri parlamentare anticipate, atunci din țară ar putea pleca mulți oameni care văd viitorul țării noastre în integrarea europeană. Peste 0,5 milioane dintre cei dezamăgiți de actuala guvernare vor părăsi Moldova. Atunci forțele proeuropene vor putea acumula maximum 20-25 la sută și în final vor suferi o înfrîngere. Nu văd care este sensul ca în acei doi ani rămași să continue activitatea acestui parlament, în care 80 la sută dintre deputați doar fură, iar Guvernul mimează reformele”, a opinat vicepreședintele „Platformei DA”.

În opinia lui Slusari, Parlamentul și Guvernul, sub pretextul reformelor, transformă țara într-un stat polițienesc, intimidează oponenții politici și privează populația de drepturile juridice. „Eu am fost martorul faptului că primarii și consilierii raionali sînt persecutați din motive politice. Dacă va continua în acest mod, atunci către anul 2018 ideea de integrare europeană va fi total discreditată. Nu știu exact care situație va fi, dar forțele europene care fac uz de tendințele eurosceptice vor continua să-și consolideze influența asupra opiniei publice”, prognozează Alexandru Slusari.

Cele mai recente sondaje de opinie denotă faptul că partidele politice orientate spre integrarea europeană care fac parte din parlamentul din actuala legislatură pierd din popularitate și se află la limita accederii în Legislativ la alegerile viitoare. Astfel, potrivit datelor sondajului efectuat de Asociația Demografilor și Sociologilor, Partidul Socialiștilor (PSRM) și „Partidul Nostru” – de centru-stînga – ar putea să se bucure de sprijinul al 40 la sută din electorat. Totodată, PLDM și PL riscă să nu depășească pragul electoral.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?