X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum o simplă agenție poate deveni minister

19 noi. 2016,, 14:30   Economie
6934 2

Как рядовое агентство может стать министерством
Foto: termoelectrica.eillens.ro

Pe fondalul promisiunilor Guvernului de a micșora munărul ministerelor și a organelor cu funcții de control, Ministerul Economniei intenâioneză să modifice statutul Agenției pentru Eficiența Energetică.


Ministerul Economiei intenționează ca Agențiea din autoritate subordonată ministerului să devenă organ public central de specialitate în domeniul energeticii. Deci – cu statut de minister, care se propune să elaboreze și să promoveze politica statului în domeniul eficienței energetice.

Pentru aceasta se propun modificări și completări în Legea cu privire la eficienţa energetică și Legea privind performanţa energetică a clădirilor.

În viziunea Ministerului Economiei, în a cui subordine se află azi Agențiea, propunerile vin să consolideze mecanismul creat de implementare a politicii statului în domeniul eficienței energetice, dar și în scopul ajustării acestuia la conjunctura actuală - în materie de cerințe, condiții, angajamente, revizuirea și întărirea acestuia care se arată a fi o acțiune stringentă.

De menționat, că în conformitate cu Legea nr.98/2012 privind administraţia publică centrală de specialitate, agenţiile, serviciile de stat şi inspectoratele de stat se formează în subordinea unui minister pentru asigurarea implementării politicii statului în anumite subdomenii sau sfere din domeniile de activitate care îi sînt încredinţate unui minister.

Ministerul Economiei intenționează ca Agențiea din autoritate subordonată ministerului să devenă organ public central de specialitate în domeniul energeticii. Deci – cu statut de minister, care se propune să elaboreze și să promoveze politica statului în domeniul eficienței energetice. Necătînd la propunerea de a schimba statutul, care urmeqază deja să fie în subordinea directă a Guvernului, Agențiea urmează să rămînă în subordinea Ministerului Economiei. Ceea ce va fi un nonsens legislativ. Prin propunerea sa ministerul ignorează prevederile Legii cu privire la Guvern, prin care se numesc toate organele publice centrale de specialitate – ministerele și alte autorități.

Ministerul propune să se revizuiească și să se atribuie noi atribuții pentru Agenție. Care, pe de o parte se lărgesc, dar de facto semnificativ se micșorează, față de cele adoptate în prezent de către Guvern.

În calitate de argument pentru readoptarea noilor atribuții pentru Agențiea nominalizată se mai afirmă, precum că unele atribuții implică sfera de competență și a Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale.

Necătînd la faptul că în conformitate cu Legea cu privire la energetică Ministerul Economiei este organul central de specialitate care urmează să elaboreze politica în domeniul energeticii, se propune ca elaborarea şi promovarea strategiei şi politicii statului în domeniul eficienței energetice va fi o atribuție a Agenției. Încă un nonsens legislativ, ca Agențiea, obligată prin lege doar să implementeze o politică, ea și va elabora această politică a statului, în locul Ministerului Economiei. Însă necătînd la aceste discordanțe ministerul nu propune schimbarea și a atribuțiilor sale.

Ministerul, organul ierarhic superior, azi este nedumerit și de faptul că Agențiea este condusă de un director general și nu de un simplu director.

În calitate de argument pentru a atribui Agenției statut de minister se mai afirmă, precum că sarcinile și atribuțiile autorității depășesc numărul lor stabilit pentru o funcție publică și statutul funcționarilor publici. Astfel, se afirmă, că , autoritatea riscă să nu poată realiza obiectivele stabilite în Planul de activitate pentru anul 2016, Planul de acțiuni al Guvernului, Ministerului Economiei și alte acte normative. Solid argument la sfîrșit de an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?