Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moldova cheamă Ucraina la dialog în problema hidrocentralei de la Dnestrovsc

19 noi. 2016,, 11:00   Societate
5452 0

Молдова намерена возобновить переговоры с Украиной по Днестру
Foto: sputnik.md

Moldova intenționează să propună Ucrainei să includă cîteva puncte noi în contractul cu privire la funcționarea Centralei hidroelectrice de la Dnestrovsk.


În special, Guvernul va insista asupra faptului că transmiterea terenurilor în arendă Ucrainei nu presupune pierderea din partea Moldovei a dreptului de folosință a resurselor acvatice, se spune în nota explicativă la decizia Guvernului cu privire la desemnarea componenței delegației.

Afară de aceasta, Chișinăul intenționează să obțină de la Ucraina obligativitatea ca, în procesul funcționării Centralei hidroelectrice de la Dnestrovsk, să fie evacuat un volum suficient de apă. În caz contrar, riscul apariției deficitului de apă în Moldova rămîne a fi destul de mare. Anterior presa a scris că Centrala hidroelectrică ucraineană ocupă peste 17 hectare din teritoriul moldovenesc. Kievul intenționează să ia acest teren în arendă pe un termen îndelungat.

Reprezentanții celor două state au purtat negocieri până în anul 2013, după care au fost întrerupte. Moldovenii au încercat de mai multe ori să reia dialogul, însă fără nici un rezultat. Responsabili de la Ministerul Economiei promit că, în discuțiile cu ucrainenii, se va pune accentul în primul rând pe asigurarea aprovizionării Moldovei cu apă.

Totodată, Moldova propune să fie instituit un mecanism comun de control pentru a preveni degradarea resurselor acvatice ale fluviului Nistru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?