Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

„Promo-LEX” despre victoria apărătorilor drepturilor omului la CC (VIDEO)

18 noi. 2016,, 12:45   Societate
5813 1
«Promo-LEX» - о победе правозащитников в КС
Foto: promolex.md

Un succes al organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului și al juriștilor – astfel au calificat reprezentanții Asociației „Promo-LEX” recenta decizie a Curții Constituționale (CC).


La ședința din 17 noiembrie CC a recunoscut neconstituțională prevederea care le interzicea persoanelor cu nevoie speciale să-și apere demnitatea și onoarea în instanțele de judecată, informează NOI.md.

Decizia respectivă a fost luată după ce un grup de avocați și activiști în domeniul apărării drepturilor omului au declarat că situația în care se află persoanele cu necesități speciale este inacceptabilă pentru un stat democratic. Unul din autorii sesizării, avocatul „Promo-LEX” Dumitru Sliusarenco a comunicat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că după decizia CC cu privire la extinderea drepturilor juridice ale persoanelor cu nevoie speciale se poate vorbi despre o victorie a apărătorilor drepturilor omului.

„Acești oameni nu aveau dreptul să contesteze hotărîrile de judecată, inclusiv cele referitoare la apărarea demnității și onoarei lor, să adopte decizii cu privire la tutelarea copiilor, moștenirea averii... Chiar și deciziile privind modul personal de viață puteau fi luate doar împreună cu tutela. Datorită apărătorilor drepturilor omului și juriștilor aceste persoane acum au acces deplin la organele de judecată, la fel ca ceilalți cetățeni”, a menționat Dumitru Sliusarenco.

Oficiul Avocatului Poporului a menționat importanța acestei decizii în contextul implementării de către Moldova a prevederilor Convenției ONU pentru drepturile omului. „CC a adoptat o decizie care permite «deschiderea portiței» pentru persoanele cu nevoi speciale în lumea drepturilor omului. Sperăm că vor utma și alte decizii care să le ofere acestor oameni și alte drepturi la fel de importante. Ei încă mai sînt limitați în dreptul de a vota, în dreptul de a avea familie și multe altele”, a declarat secretarul Oficiului Avocatului Poporului, Olga Vacarciuc.

Precizăm că pe 17 noiembrie Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea potrivit căreia persoanele cu deficiențe mentale își pot apăra drepturile în instanțele de judecată doar prin intermediul organelor de tutelă sau alte structuri de profil. CC a dispus, de asemenea, revizuirea prevederilor Codului penal care limitează apărarea demnității și onoarei acestei categorii de cetățeni.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, în Moldova locuiesc circa 80 de mii de persoane cu deficiențe mentale, dintre care doar 4 mii au statut de persoană cu nevoi speciale.

Moldova a ratificat Convenția ONU pentru drepturile omului, care reglementează inclusiv accesul persoanelor cu nevoi speciale la apărarea demnității și onoarei în instanțele de judecată, pe 9 iulie 2010.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?