Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Cerințe minime de securitate a ascensoarelor sau o nouă invenție a bicicletei

16 noi. 2016,, 17:03   Societate
2973 0

Минимальные требования к безопасности лифтов, или новое изобретение велосипеда
Foto: ziarulnational.md

Recent Ministerul Economiei a publicat prentru consultări publice proiectul Hotărîrii Guvernului despre cerințele minime de securitate privind exploatarea ascensoarelor.


Autorii afirmă că elaborarea proiectului este conformă prevederilor Legii nr.116/2012 privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase.

De la bun început trebuie să concretizăm că ceea ce ține de securitate, mai ales de securitatea umană, nu poate avea cerințe minime, căci securitatea cu cerințe minime inevitabil va duce în final la tragedii.

În contextul proiectului propus spre discuție publică, mai este important de accentuat că în Moldova deja există Reglementarea tehnică privind ascensoarele și componentele de siguranță pentru ascensoare, care transpune Directiva 2014/33/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26.02.2014 de armonizare a legislațiilor statelor-membre referitoare la ascensoare și la componentele de siguranță pentru ascensoare. Această reglementare a fost adoptată prin hotărîrea Guvernului nr.8 din 20.01.2016. Drept că Reglementarea va intra în vigoare la 29.01.2018. Iar pînă atunci urmează ca Ministerul Economiei să asigure executarea unor măsuri. Printre care unele cerințe minime nu se prevăd.

În pofida afirmațiilor autorilor precum că proiectul cerințelor minime de securitate a ascensoarelor a fost elaborat în conformitate cu Legea privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase, în această lege nu există indicații pentru Guvern și dreptul de a adopta asemenea cerințe minime.

Mai mult, prin proiectul hotărîrii Guvernului se prevede că pînă la aducerea legislației în concordanță cu cerințe minime (?), actele normative departamentale se vor aplica în măsura în care nu contravin prezentei Hotărîri de guvern. Deci se presupune că niște norme minime de securitate vor substitui Regulamentul tehnic adoptat și urmează ca legislația să fie adusă în concordanță cu hotărîrea Guvernului. Este un nonsens ca legislația să se conformeze deciziilor Guvernului despre unele cerințe minime.

La proiectul propus deja sînt unele obiecții și propuneri, inclusiv din partea Inspectoratului Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase, organ abilitat cu împuterniciri și drepturi în ceea ce ține de securitatea obiectelor periculoase. Însă Ministerul Economiei respinge propunerile și obiecțiile organului abilitat în domeniu.

Deci, în linii generale, Ministerul Economiei propune o invenție a bicicletei periculoase cu cerințe minime de securitate pentru populație, care zilnic utilizează ascensoarele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?